„Распродаја“ држављанства
МОЗАИК, НЕМАЧКА

Немачки Парламент је гласовима посланика владајуће коалиције (382 гласа) усвојио измене Закона о држављанству, којим се олакшава стицање немачког пасоша и дозвољава двојно држављанство. Против измена (234) гласао је посланички клуб опозиционе демохришћанске коалиције и Алтернативе за Немачку. Закон би могао да ступи на снагу већ у априлу.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер, из владајуће Социјалдемократске странке Немачке, рекла ја како је реч о „модерном закону који више одговара новим стварностима“, као и да су промене „признање за оне који долазе у ову земљу и доприносе томе да ово друштво функционише“, алудирајући на велике потребе Немачке за стручном радном снагом из иностранства. Летос су стручњаци те државе помињали како Немачка вапи за милион и по квалификованих досељеника.

Према новом закону, странци који живе у Немачкој могу да затраже држављанство већ после пет уместо досадашњих осам година легалног боравка. У случајевима у којима подносилац захтева показује посебан напредак у процесу интеграције, као што је брзо учење немачког језика, добровољни друштвени ангажман, напредак на послу или успех у школи, захтев за држављанство може да се поднесе и после три године.

Биће дозвољено и двојно држављанство. До сада су подносиоци захтева за добијање немачког пасоша најпре морали да се одрекну свог дотадашњег држављанства. То се није односило на држављане других чланица ЕУ, као и Швајцарске, који већ сада могу да имају два држављанства.

Подносилац захтева за држављанство ће морати да потпише и верност немачком уставном поретку. У случају непоштовања немачког Устава, посебно одредби које се односе на расизам, антисемитизам и дискриминацију на основу пола, могуће је  и одузимање држављанства на период од десет година. У нацрт закона немачка Влада је, после ескалације сукоба на Блиском истоку и глорификовања Хамаса од стране дела становника Немачке, убацила и изјаву о привржености делу који се односи на антисемитизам и „посебну историјску одговорност Немачке за националсоцијалистички режим и заштиту живота Јевреја“.

Потенцијални кандидати за добијање немачког пасоша такође ће морати да буду у стању да финансијски издржавају себе и своју породицу. Изузетак су припадници генерације такозваних првих гастербајтера, који су у Немачку дошли после 1947. године, као и некадашњи такозвани „уговорни радници“ из Источне Немачке, а који због тога што су радили слабије плаћене послове данас примају мање пензије па зависе од помоћи државе.

Деца странаца ће аутоматски добијати немачко држављанство под условом да бар један родитељ најмање пет година живи у Немачкој.

Портпарол Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Александар Тром је рекао како је овај Закон од држављанству „потез са најдалекосежнијим последицама овог изборног периода“.

– Услови за стицање немачког држављанства су једноставно преблаги. Три године су једноставно прекратак период – додао је Тром. – Док остале земље, попут Француске, подижу лествицу кад је у питању добијање држављанства, ми је спуштамо.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању