Све о топлотном удару
КАКО СЕ ЗАШТИТИ ОД ВРУЋИНЕ

Високе летње температуре не пријају никоме и могу да изазову проблеме и код потпуно здравих особа. Дуже излагање сунцу, а посебно главе може да доведе до сунчанице јер се наше тело хлади бржим радом кардиоваскуларног система и знојењем штити све органе, а посебно мозак. Уколико се деси да су глава и теме дуже изложени сунцу, температура у глави се повећава. Долази до ширења крвних судова мозга и наглог повећања његове запремине што се манифестује симптомима који су слични потресу мозга, а неки озбиљни случајеви сунчанице могу се завршити несвестицом па чак и коматозним стањем.

СИМПТОМИ СУНЧАНИЦЕ Постоје извесне разлике код сунчанице и топлотног удара. Симптоми сунчанице су: стално повећање телесне температуре, јака главобоља, вртоглавица, немир, поспаност, повраћање, зујање у ушима, поремећај вида, несвестица, плитко и убрзано дисање, убрзан пулс, а могуће је и повећано знојење када се додатно губе течност и минерали (посебно калијум) који је важан за све хипогликемијске процесе, посебно у мозгу.

ШТА ПРЕДУЗЕТИ Особу са таквим симптомима треба брзо сместити у хладовину или затамњену просторију и раскомотити је. Веома је важно постепено расхлађивање стављањем хладних облога (са ледом) на потиљак и главу све док се телесна температура не врати у нормалу. Тој особи треба давати хладне напитке, никако кафу или алкохол, а у тежим случајевима губитка свести, поспаности и конфузије потребно је што пре позвати лекара.

ТОПЛОТНИ УДАР – Иако је сличан сунчаници, топлотни удар не мора настати као последица директног излагања сунцу, већ се јавља услед боравка у прегрејаним просторима: аутомобилима, аутобусима, пекарама, шаторима… Настаје нагло као резултат прекомерног повећања телесне температуре услед немогућности организма да снизи температуру у границама нормале. Најчешће се јавља у време летњих спарина када је повећана влажност ваздуха јер је у тим условима и знојење отежано, па телесна температура може да нарасте и до 40 степени Целзијусових а то доводи до дисфункције централног нервног система. Уколико то стање потраје може довести и до трајних оштећења и неуролошких поремећаја, а како организам покушава да се брани системском реакцијом то може да изазове и стање шока.

СИМПТОМИ ТОПЛОТНОГ УДАРА –  Поред вртоглавице и малаксалости, манифестације топотног удара су и престанак знојења, јака главобоља, грчеви, жеђ, зујање у ушима, пулсирање у грудима, сува и црвена кожа док је пулс јако слаб и убразан. Топлотни удар настаје брзо и без најаве, изненадним колапсом и падом крвног притиска због престанка терморегулације организма, а у најтежим случајевима може изазвати кому и смрт због чега је неопходна интервенција лекара ако осетите споменуте симптоме.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању