КАРДИОЛОГИЈА
Корона напада и срце

У почетку се мислило да је ковид искључиво респираторна болест али се после показало да овај веома опасни вирус може да нападне и срце, те да последице могу да буду веома ризичне по здравље. Како он напада срце и у којим случајевима питали смо професора др Предрага Митровића, кардиолога, директора Интерне медицине Ургентног центра КЦС, шефа посткоронарне јединице на Клиници за кардиологију и председника Београдског кардиолошког клуба.

– Карактеристично за инфекцију корона вирусом је то, да након престанка инфекције и запаљења плућног ткива, запаљењски процес се и даље наставља и присутан је и у срчаним структурама, као и у јетри и другим гастроентеролошким органима. Упални процес се може јавити и у везивном ткиву нашег локомоторног система. Када је срчани мишић у питању може доћи до појаве упале срчаног мишића (миокардитиса), упале срчане кесе (перикардитиса), као и до упале крвних судова срца (коронарних артерија) које могу изазвати појаву срчаног удара (инфаркта миокарда). Миокардитис и перикардитис могу дати аритмије срца, које могу бити малигне.

После годину дана присуства вируса у популацији и након многих истраживања, научници су  утврдили да овај вирус може да доведе и до инфаркта, до поремећаја у раду срца. Који симптоми могу да нас упозоре на то да наше срце може да страда од ковида 19?

– С обзиром да је овај вид ковид инфекције примарно респираторна инфекција, након одређеног периода од престанка инфекције долази до појаве стандардних облика респираторних тегоба као што су отежано дисање, замор, болови у грудима и зглобовима. Наведене тегобе често нестају током времена, али неке тегобе могу остати трајно и нарушавати квалитет живота. Већи проблем представљају тегобе које нису очигледне, али су дугорочније и могу изазвати озбиљна обољења и оштећења срца, плућа, бубрега и мозга. И након престанка акутне, непосредне фазе ковид инфекције, долази до појаве запаљењских процеса који се могу јавити на срцу, на јетри, поновно на плућима. Код особа које су већ имале слабост појединих органа, често долази до појаве видљивог обољења, али већи проблем представљају особе код којих тегобе остају невидљиве у почетку или се манифестују благим симптомима све до појаве евентуалног погоршања. Симптоми на које морамо обратити пажњу су недостатак даха и епизоде убрзаног срчаног рада. Они могу постојати месецима, али још већу опасност представља бол у грудима, обично при физичком напору. Појава ових симптома може указивати на могуће обољење срца.

Пише: Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању