Барикаде одложиле одлуку
КОСМЕТСКА КРИЗА ЗБОГ ТАБЛИЦА

Напета ситуација на северу Косова и Метохије након одлука Приштине о неважећим српским регистарским ознакама на аутомобилима и личним документима, које је требало да ступе  на снагу од поноћи, 1. aвгуста, спласнула је након што је у поноћ, у недељу на понедељак, стигла вест из Приштине да се одлука одлаже за месец дана, до 1. септембра.

А све је почело у недељу, 31. јула, око 17.40 у Северној Митровици када су се огласиле сирене за ваздушну опасност, а грађани почели да се окупљају у центру града. Убрзо су се огласиле сирене и у преостале три српске општине на северу КиМ, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, које су биле сигнал да Срби успостављају барикаде на поменутим местима и да тамо треба доћи.

Незадовољни одлуком приштинске администрације и Аљбина Куртија Срби су блокирали тешком механизацијом пут испред административног прелаза Јариње, у општини Лепосавић и у селу Рударе код Звечана, као и у селу Зупче, у општини Зубин Поток, који води ка административном прелазу Брњак.

Ситуација је била алармантна на моменте, а највише из разлога разних дезинформација које су стизале у местима где људи нису знали шта се догађа на барикадама, а све због великог броја статичних и мобилних сирена које су одјекивале у свим општинама.

У Косовској Митровици сирене су престале, после три сата непрекидног оглашаваља, у 20.30 сати. До барикада су долазиле патроле Кфора, Еулеха, италијанских карабињера али су се  после кратког надгледања враћале назад. Специјална полиција Росу није долазила до барикада али је стигла у јужни део Митровице у базу Белведере са више од 30 оклопних разних возила.

Испред Јариња, са Косовске стране, од 29. јула убече, било је  концентрисано око 100 припадника специјалне јединице Росу у делу где се налазе контејнери пограничне полиције, постављени прошле јесени после упада специјалаца, наводно због регистарских таблица.

Косовска полиција затворила прелазе Брњак и Јариње  нешто после 19 сати, у недељу 31. јула, због успостављених барикада, како је званично саопштила. Прелази су били затворени све до понедељка око 20 сати, када је стигла вест из Приштине да се ова одлука Приштине одлаже до 1. септембра.

Грађани су од стране полиције на прелазима обавештавани да за промет користе друге прелазе.

Сирене за узбуну су се огласиле опет у недељу увече од 22 сата у центру Косовске Митровице наводно из разлога да су припадници Росе кренули према Рудару где је успостављена  барикада „Код крста“. Но, испоставило се да то није тачно па су  сирене утихнуле у 23.45. Тек тада су се грађани са улице мирно разишли кућама.

Саобраћај се преко прелаза Брњак и Јариње, после 26 сати застоја, почео одовијати нормално од понедељка у 20 сати.

На прелазима су у петак, 29. јула, косовски „цариници“ делили флајере са „упутством“ како „најлакше“ доћи до регистрационих центара, што је већ раније шеф самопроглашене косовске владе Аљбин Курти објаснио у видео поруци.

Нагласио је да се без имало муке у 33 регистрациона центра на Косову добијају таблице уз многобројне „погодности“.

 

Текст и фотографије : Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању