СИНДРОМ СЛОМЉЕНОГ СРЦА
Личи на инфаркт, али није

Када се каже да је некоме „сломљено срце“ то на први поглед може да звучи као неко песнички описано стање у коме се особа налази, емотивна појава, наоко безазлена, која ће временом проћи сама од себе и не тако опасна по здравље. Срце може бити сломљено јер нас је вољена особа оставила, може бити због смрти блиске и драге особе, због усамљености… Неретко се и у време празника људи осећају напуштено, више болују, пате због љубави, болести. Научно гледано „сломљено срце“ није синдром који треба занемарити и чекати да прође. Ствар може да буде много озбиљнија па смо о симптомима сломљеног срца разговарали са др Далибором Драгишићем, кардиологом из КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

– Сви смо некад чули за израз „препукло“ му срце или „умро од туге“. Науци је требало доста времена да одгонетне и докаже да је овакав сценарио могућ и да се дешава у реалном времену. Наиме, прва истраживања су спроведена у Јапану деведесетих година прошлог века, када је уочено да се после природних катастрофа, рецимо земљотреса који су чести у овој земљи, бележи више смртних случајева који се манифестују клиничком сликом инфаркта миокарда, а да у основи то није срчани удар. На основу облика срчаног мишића који личи на бокал са уским вратом и широким дном и подсећа на замку за хоботнице коју користе јапански рибари, овај синдром је назван „такотсубо“ кардиомиопатија. У литератури се може пронаћи и назив кардиомиопатија (срчана слабост) узрокована стресом. Симптоми сломљеног срца веома подсећају на срчани удар. Болесници се жале на бол у грудима, недостатак даха, презнојавање, малаксалост а могуће су и несвестице. ЕКГ региструје промене које се виђају код инфаркта као и различите поремећаје срчаног ритма. У почетку је тешко разликовати такотсубо кардиомипатију од акутног инфаркта миокарда. Око 1-2 одсто болесника примљених под дијагнозом инфаркта уствари има „такатсубо“ кардиомиопатију.

Зашто се дешава да нам срце буде сломљено, који су узроци који доводе до овог синдрома и која врста емоционалног стреса најчешће изазива дисфункције срчаног мишића?

– У основи до такотсубо кардимиопатије долази због ослобађања велике количине хормона стреса који узрокују грчење (спазам) срчаних артерија што води поремећају циркулације у самом срцу са последичним оштећењем срчаног мишића. Не може било који стресни догађај да доведе до овог поремећаја. Наиме, само јак емоционални или физички стрес може да покрене каскаду која ће довести до проблема са срцем. Најчећи стресни догађаји одговорни за настанак синдрома сломљеног срца су губитак вољене особе или раскид дуге везе по чему је и добио назив, али то могу да буду и насиље у породици, саопштавање тешких вести, природне катастрофе, велике трауме итд. Међутим, треба имати на уму да ни овако велики стресни догађаји не проузрокују кардиомиопатију код сваке особе. Иако са стресом повезујемо само негативне емоције, чак и оне које су у основи позитивне могу довести до сличних проблема ако су пренаглашене. То је, такозвани синдром срећног срца који се например виђа код добитка велике количине новца на лутрији.

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању