Злоупотреба поверења
ЉУБАВ У ДОБА ИНТЕРНЕТА

Према студији – која је обухватила по хиљаду испитаника у 21 земљи широм света, међу којима је и Србија – корисници онлајн сервиса за упознавање или дејтинг заинтересовани су да предузму кораке да се заштите док траже љубав. Међутим, упркос томе што је више од петине испитаника (21%) у Србији изјавило да је искусило неки облик ухођења на интернету од особе са којом су тек почели да се забављају, и даље су неспремни да осигурају приватност информације о својој локацији, приватност личних података и задржавају лошу навику да слободно деле непотребне информације о себи.

Врсте злоупотреба током дејтинга су различите – више од трећине (38%) испитаника у Србији је признало да су трпели неки облик насиља или злостављања од стране садашњег или претходног партнера; 8 одсто анкетираних је добило нежељене имејлове или поруке а, можда  још важније, 7 одсто је снимљено или фотографисано без њиховог пристанка. Још 9 одсто је признало да је неко пратио њихову локацију, 4 одсто је навело да су њихови налози на друштвеним мрежама или имејл хаковани. Занимљиво је да је у Србији само један од сто упитаних сазнао да има неовлаштено инсталиран столкервер програм на свом телефону, док је глобално овај проценат значајно већи – чак 7 одсто испитаника.

Скоро четвртина (24%) испитаника у Србији верује да је истраживање података о особи са којом почиње да излази (попут претраге преко Гугл претраживача или њених налога на друштвеним мрежама) прихватљиво. Трећина анкетираних (34%) је признало да то ради увек када почне да се забавља са неким, док сваки десети (9%) испитаник и физички прати партнере и проверава њихове активности.

С друге стране, мало више од петине испитаника у Србији (21%) искусило је неки облик ухођења на интернету од особе са којом су тек почели да се забављају. Ово је незнатно мањи проценат од глобалног просека (23%). Више од 90 одсто испитаника у Србији је спремно да подели неке од својих лозинки које би могле да омогуће приступ информацији о њиховој локацији.

Жене су чешће доживљавале неки облик насиља или злостављања него анкетирани мушкарци (42% наспрам 36%). Забрињавајуће је да је, у глобалу, више оних који тренутно користе ове сервисе и нема сталног партнера искусило насиље или злостављање у поређењу са онима који су у дугој вези (48% наспрам 37%). Ипак, трећина испитаних су рекли да их брине могућност да буду ухођени на мрежи, при чему је овај проценат нешто већи код жена него код мушкараца  (36% жена у поређењу са 31% мушкараца).

Глобално, неки облик ухођења на мрежи најчешће су потврдили корисници из Јужне и Централне Америке и Азије – 42 одсто испитаника у Индији је пријавило неки облик ухођења на мрежи, као и 38 одсто у Мексику и 36 одсто у Аргентини.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању