Одата пошта убијеном премијеру
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ

Породица, грађани, сарадници и пријатељи др Зорана Ђинђића, поштоваоци његовог дела, бивши и садашњи чланови Демократске странке чији је био лидер, као и премијерка Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, одали су пошту првом демократски изабраном председнику Владе Републике Србије.

Ђинђић  је убијен у атентату 12. марта 2003. године. Погођен је хицем у груди, у дворишту зграде Владе Србије, у 12.25 часова. Имао је 50 година. Одмах после убиства проглашено је ванредно стање и покренута акција „Сабља“, током које  су похапшени, а након троипогодишњег процеса и осуђени, чланови криминалне групе назване „земунски клан“, чији су припадници и сарадници били међу организаторима и извршиоцима убиства. Међу извршиоцима налазили су се и припадници Јединице за специјалне операције, потом расформиране. Како је пресуђено, Милорад Улемек Легија, осуђен на 40 година, наредио је Звездану Јовановићу, ветерану ЈСО, да убије Ђинђића.

Иако је још 2016. године, на иницјативу тадашњег мандатара за састав нове Владе, Александра Вучића, Скупштина Града Београда донела одлуку о подизању споменика Ђинђићу на Студентском тргу у престоници и, и иако је на конкурсу изабрана „Стрела“, рад Мрђана Бајића, за овај меморијал, и иако га је аутор са својим тимом урадио још 2020. године – он још није постављен. Раније дато објашњење градских званичника је да се чека реконструкција тог дела Београда.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању