Моје најбоље године
МЕНОПАУЗА

Период живота који многе жене тешко подносе добио је свој дан, а тим поводом, у палати уметности Мадленианум, 18. октобра, организована је конференција о менопаузи коју је отворила једна од организаторки скупа Лидија Ћулибрк подсетивши да се жене, заправо целог живота налазе у некаквој хормоналној бури, од дана када добију прву менструацију, преко ПМС-а, трудноће, порођаја, дојења па до менопаузе и постменопаузе.

„Жене се са свим тим носе на релативно тих начин јер се о тим ствариме не говори много и не говори се јавно“ рекла је Ћулибрк.

О томе како пребродити проблеме у том осетљивом периоду организовано је четири панела на којима су говориле жене о личним искуствима, лекари и психолози.

Први панел „Три фазе менопаузе, шта се дешава кожи – поглед изблиза“ водила је Милица Гацин која је током године организовала и радионице под називом „Менопауза – моје најбоље године“. Она је рекла да све жене треба да славе дан менопаузе јер је то још једна развојна фаза у нашим животима, далеко од стереотипа који нам се намећу. Менопауза је једно комплексно раздобље јер се много тога догађа у нашем телу, а прва ствар је изостанак менструације и промена расположења које су видљиве, рекла је Милица, а затим је гошћу панела, професорку др Александру Новаков Микић спец. гинекологије и акушерства, питала шта је то са чиме се жене суоче и шта прво питају гинеколога?

„Менопауза је праћена различитим манифестацијама као што су сува кожа и слузокожа, гојење у пределу стомака, целулит, слабљење косе и губљење предњег дела косе, али је то и период у коме се наоружаш упорношћу и стојицизмом да баш тада доживиш задовољство собом. Постоје еднокринолози и гинеколози који мисле да треба надокнађивати све што се у том периоду губи и да ниво хормона треба одржавати на агресивне начине. Други кажу да се хормонске терапије латимо тек када не можемо да се носимо саме са њиховим недостатком али уз минималан ризик по организам. Свако  треба да нађе своје место у том проширеном погледу на хормонску супституциону терапију, чији сам присталица на један оптимлан и разуман начин“, рекла је др Новаков.

Осим првих физиолошких промена, као што је изостанак менструације и хормонско превирање дешавају се и видљиве промене на кожи о чему је говорила др Марта Терзић спец. дерматовенеролог. Она је објаснила да је научно доказано да током првих година уласка у менопаузу колагена влакна која су задужена за квалитет коже опадају за чак 30 одсто као и велике количине епитела и масти. Кожа врло брзо пропада и пати, опушта се и губи волумен и једрину, постаје осетљивија и тања. Међутим, постоје терапије које помажу да се успори старење, да кожа остане лепа и свежа техникама додавања градивних елемената који јој недостају да би се регенерисала. Потребан је мултидисциплинаран приступ лекара разних специјалности али и индивидуални приступ јер је свака жена другачија, нема свака капиларе, флеке хормонске акне или појачану маљавост, која се лечи хормонском терапијом.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању