Где се завршава „руски свет”
МОЗАИК, МОСКВА

Прво се на друштвеним мрежама проширила симболична фотографија на којој двоје Руса, девојка и мушкарац, у војничким униформама позирају у Авдијивки, првом украјинском граду који су руске снаге освојиле у последњих девет месеци рата.

Они стоје пред разореном грађевином и држе заставау на којој пише „руски свет“. На застави је карта на којој је плавом бојом исцртана територија „руског света“, а који уз Русију у данашњим међународно признатим границама укључује цеo Балкан, Балтичке земље, Грчку, Казахстан, Киргистан, Таџикистан…

Није прошло ни неколико дана, а Дмитриј Медведев, заменик шефа Савета безбедности Русије, бивши премијер и председник Руске Федерације, лидер владајуће Јединствене Русије, изјавио je да је Украјина део Русије и искључио могућност мировних преговора са актуелним представницима власти у Украјини, на челу са председником Володимиром Зеленским. У ратоборном говору на Светском фестивалу младих у Сочију, Медведев је рекао да ће Русија наставити „специјалну војну операцију“ све док друга страна не капитулира, додавши да ће се „историјски делови Русије вратити кући“. Поручио је да ће свака будућа украјинска влада, ако буде желела да преговара, морати да препозна нову реалност на терену.

Медведев је говор одржао испред мапе Украјине која приказује ту земљу као крњу територију стешњењу уз Пољску, и Русијом која у потпуности контролише њен исток, југ и обалу Црног мора.

– Један од бивших украјинских вођа је у неком тренутку рекао да Украјина није Русија. Тај концепт мора да нестане заувек. Украјина је дефинитивно Русија – казао је Медведев.

Територије на обе обале Дњепра део су руских стратешких и историјских граница, нагласио је Медведев.

– Зато су сви покушаји да се оне насилно промене, да се живе одсеку, осуђени на пропаст – додао је, а коментаришући однос Истока и Запада, рекао је да су односи Москве и Вашингтона гори него у време Кубанске кризе 1962.

Говорећи о историји Русије подсетио је да ће се „ускоро навршити 210 година откако су Париз заузеле руске трупе“. Битка за Париз се водила 30. и 31. марта 1814. године.

– Тада смо очистили Европу, променили њену власт на ону која нам је одговарла, а онда смо се вратили кући са високо подигнутим заставама –рекао је.

За будућност Украјине и њених грађана сматра да их у најбољој варијанти чека да буду „робови у оронулом европском затвору“ и да ће Украјина „да игра на двору улогу глувонемог слуге којег сваки дан у европској кухињи силује страни господар“ или „што је још горе, да постане потрошна роба, што се сада, нажалост, дешава“.

Хвалећи руског председника Владимира Путина, нагласио је:

– Наш председник је дао прецизан и лаконски цитат о нашим границама: Руска граница се нигде не завршава.

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању