Тероризам на два колосека
НАПАДИ АЛБАНАЦА НА КФОР

Због претњи припадницима Кфора, у селу Љубичево код Призрена, 26. фебруара, ухапшена су истог дана два мушкарца Албанца. Случај је потврдио портпарол полиције за регион Призрена Шаћир Битићи који је навео да су током посете селу, осумњичени пришли припадницима Кфора у кафани и вређали их, при чему је дошло до “великих тензија”. Један од њих је чак претио да ће се вратити након што се наоружа „да их све побије“.

Битићи је казао да је полицијска патрола изашла на лице места и контактирала нападнуте карабињере. Према његовим речима, у кући једног од осумњичених пронађена је пушка и муниција. „После обављеног разговора, по налогу тужиоца, двојици осумњичених је одређено задржавање до 48 сати“, рекао је Битићи. Како прецизирају из Основног суда у Приштини, А.К. и И.Х. се терете да су припаднике Кфора „вређали, а потом озбиљно претили да ће их убити“. У овом суду сматрају да постоји ризик да ухапшени мушкарци понове кривично дело или да заврше „запрећено дело“.

Три дана касније, на главном мосту на Ибру  у Косовској Митровици, 29. фебруара поподне, један Албанац се „агресивно понашао“ према патроли карабињера, саопштили су из Кфора. Он је потом ухапшен, док се за пиштољ који је носио испоставило да је реплика, односно играчка.

„Особље Кфора се обезбедило, држало оружје и наредило му да престане са својим агресивним понашањем“, наводе из ове мисије. Присутне су биле и две екипе Косовске полиције. „Опколили су и ухапсили особу“, додају и саопштењу. Такође, каже се да је особа са „пиштољем“ позната полицији, те да има менталне проблеме. Он се тренутно налази у притвору Косовске полиције до даљег правног поступка. Случајем се бави Косовска полиција региона Митровица Југ.

Иначе, на Космету је и раније је било напада на Кфор од стране Албанаца а 10. октобра 2021. ухапшено је чак пет Албанаца осумњичених да су припремали бомбашки терористички напад, а из специјалног тужилаштва Косова су тада саопштена и имена четворице осумњичених. Приведени су: Ардиан Ђурај из Пећи, Ментор Бељака из Призрена, Ергим Сила и Нехрудин Скендери, који су према сазнањима полиције и ранијих година довођени у везу и привођени због тероризма. Код осумњичених су пронађени експлозив, противтенковско оружје и – дронови.

Стручњак за тероризам на Балкану Џевад Галијашевић, изјавио је том приликом да је ова група „пала” јер су планирали нападе на војнике Кфора. Он је упозорио да постоји још таквих група и да се велики број младића са Косова, који су ишли у Сирију да ратују, вратио радикализован.

– На Косову тероризам функционише у два правца, постоје „подобни терористи” који су обучавани од стране специјалаца Росу и који су миљеници САД, а ова петорица ухапшених спадају у другу категорију, јер су имали планове у односу на западне војне јединице, сматра Галијашевић.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању