Уче на грешкама из прошлости
МОЗАИК, ТАЈВАН

Тајван је 3. априла погодио земљотрес јачине 7,2 по Рихтеру. Био је то најјачи земљотрес на овом острву у протеклих 25 година. Од тада је било више од 700 накнадних потреса, од којих је 27 прелазило пет степени по рихтеру.

Иако призори са терена могу да изгледају и катаклизмично, пре свега у граду Хуалиену где је био епицентар земљотреса, последице нису ни прићи апокалипси, као што је то био случај са југом Турске и делом Сирије које је 6. фебруара прошле године погодио земљотрес јачине 7,8 Рихтера, којег је пратило више хиљада нових подрхтавања тла, а у којима је страдало више од 56.000 људи само у Турској,  три пута више било повређено а око 700.000 породица остало без крова над главом.

На Тјавну, где живи 24 милиона људи, погинуло је тринаесторо, шест се води као нестало, више од 1.100 је повређено, стотине грађевина је оштећено, као и мостови и инфратсруктура, али већин зграда је остала усправна и на темељима.

Тимови за потрагу су деловали дуж планинских стаза у Националном парку Тароко, где су, како се верује, пешачи нестали, док је група из Турске стигла у земљу да ради са специјализованим дроновима, не би ли се и судбина несталих разрешила.

После оваквог земљотреса, који би за многе државе одмах добио одредницу „катастрофалан“ Тајван је у жижу светске јавности доспео као један од најприпремљенијих региона на свету за земљотресе.

Земљотрес се десио током јутарњег шпица и само је мало пореметио саобраћај. Неколико минута после земљотреса, родитељи су наставили да воде децу у школу, а заполени наставили пут ка послу.

– Острво има веома строга правила за градњу објекта, сеизмолошку мрежу светске класе и кампање обучавања свих чланова друштва о безбедности када се деси земљотрес – каже за „Глас Америке“ Стивен Гао, сеизмолог и професор на Научно-технолошком универзитету Мизури.

Влада константно ревидира колики степен отпорности на земљотрес морају да имају нове зграде, што утиче и на трошкове изградње. Али, Влада нуди субвенције станарима који желе да се испита отпорност на земљотрес зграде у којој живе.

После земљотреса у Таинану 2016, пет особа које су биле одговрне за изградњу зграде са 17 спратова, једине зграде која се тада потпуно урушила, биле су проглашене кривим за немар и осуђене на затворске казне.

Тајван такође спроводи редовне вежбе у школама и на радним местима за случај земљотреса, а медији и мобилни оператери редовно обавештавају јавност о могућој опасности.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању