За шта и коме иде помоћ Украјини
МОЗАИК: ВАШИНГТОН, САД

 

Финансијска подршка коју Америка пружа Украјини личи на схеме прања новца, каже Марџори Тејлор Грин, предстваница 14. конгресног округа Џорџије у подкасту „ Истина са Луси Бут“. (Луси Бут је у САД познати политички коментатор и комуникацијски стратег).

Грин тврди да новац који је наводно намењен Украјинцима завршава у касама „непрофитних и невладиних организација“ које често воде људи блиски политичарима у Вашингтону.

-Они желе да добију четрдесет милијарди долара, поврх новца који је већ дат Украјини. Ти доводи до суме од 53 милијарде долара. То је више од две трећине од укупног буџета Стејт департмента за ову годину – истиче конгресменка осврћући се на најновији пакет помоћи Украјини који је одобрио амерички Сенат.

Према Грин, амерички званичници то раде да би у коначном исходу финансирали невладине организације којима управљају „њихове породице и пријатељи“, што је у суштини „схема за прање новца“.

Конгресменка сматра да би ова средства требало да се утроше на решавање унутрашњих проблема САД, укључујући бескућништво или трговину људима, који су по њој достигли рекордно висок ниво. Од 40 милијарди долара, 900 милиона долара ће бити дато „квалификованим“ и невладиним организацијама за свеобухватне услугге, становање и здравствене услуге, додаје Грин, као и да ће ове организације бити „квалификоване за било коју помоћ коју америчка влада може да им пржи“.

Вашингтон такође планира да обезбеди 150 милиона долара за угрожена пљопривредна подручја у свету и за прехрамбене програме, у време када су амерички фармери на ивици да закорове своја имања. Грин је разговарала са фармерима у свом округу и видела да су „тешко повређени инфлацијом и високим трошковима горива, хемикалија и ђубрива… што онемогућава било какву зараду“.

Конгресменка је такође оптужила америчку администрацију да је лицемерна у погледу њихове наводне жеље да помогну украјинском народу. Истиче да Вашингтон улива новац у Украјину, али да потпуно игнорише друге сукобе широм света.

-У Етопији је грађански рат, са хиљадама убијених и милионима расељених, али САД мало обраћају пажњу на ту чињеницу – каже.

Није Грин једина која је забринута око транспаретности америчких трошкоа за помоћ Украјини. Пре тога је гласање о пакету помоћи од 40 милијарди долара блокирао републички сенатор Ранд Пол из Кентакија. Он је захтевао да се именује специјални генерални инспектор који ће пратити како се троше толике  милијарде. Он је напоменуо да најновији пакет помоћи заокружује укупну америчку помоћ Украјини од почетка сукоба на 60 милијарди долара ( од 24. фебруара) што је скоро колико Русија годишње издваја за цео буџет за своју одбрану. Сенатор је такође тврдио да ће Америка,  морати да повећа свој дуг и да погорша своју инфлаторну кризу како би помоћ била доступна Кијеву.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању