Како се ослободити „наранџине коре“
МРСКИ ЦЕЛУЛИТ

Лоше животне навике, мало кретања, крива кичма, хормонски статус, проширене вене, равна стопала, погрешна исхрана, пушење, унос мале количине течности… све су то разлози зашто вам кожа личи на наранџину кору. Једна од највећих „мора“ за женски део популације је управо целулит. То је болест под чијом шифром се подразумева гиноидна  (женског типа прим. а.) липидна дистрофија.

Чак  90 одсто жена има целулит, а мушкараца само 10 одсто. Зашто је то тако и да ли се икада можемо решити целулита, питали смо Драгану Адамовић, козметолога, специјалисту за антицелулит масаже са лиценцом „Celluleasy“ коју је стекла на специјалној обуци у Болоњи у Италији. Креатори овог програма су највише желели да помогну професионалним манекенкама, које не би смеле да имају целулит, и фокусирали су се на технике „борбе“ са овим проблемом који је најчешће естетски, неретко и здравствени, изузетно комплексан али веома распрострањен. Зато и тражи системски приступ.

– Жене много више пате од проблема званог целулит управо због грађе тела. Женска влакна иду вертикално а мушка попречно хоризонтално. Ипак, треба рећи да је појава целулита индивидуална. Девојчице га региструју обично око 13 године, у тинејџерском добу. Хормони имају велики утицај на наше здравље, јер су то посебне хемикалије које путују кроз крвоток и контролишу готово све, па их треба схватити као „бежични интернет“ у телу. Има их преко 450 у нашем организму и сваки од њих је задужен за одређену функцију – неки за квалитет наших костију, неки за енергију, плодност, концентрацију… Када дође до искакања, односно до дисбаланса хормона не само да можемо да добијемо целулит него то утиче на наше целокупно здравље. Чак и бебе га имају, а то је све пренето храном мајке. Целулит је поткожно масно ткиво и настаје у најнижем, субкутаном делу испод коже. Јавља се на боковима, натколеницама, на рукама, ногама, испод груди, на леђима. Метода којом се ја бавим га третира као упалу ниског нивоа која се шири целим телом, те зато и третирамо цело тело и говоримо о системском третману.

Целулит није баш наиван проблем. Чак ни антицелулит масажама не могу да се подвргну баш сви?

– Зато свакоме ко дође код мене и пожели да се реши целулита приступим веома индивидуално. Прво та особа попуни одређени упитник после кога ја обавезно урадим полутретман јер особе са унутрашњим венама, особе које имају тромбозу, оне жене које пију антикоагуланте, имају ендометриозу (њима се не ради масажа стомака) не смеју да раде антицелулит третмане. И свакако морамо добро да дефинишемо позиције целулита и то где се гомила више масти, где се задржава вода, како изгледа стомак где се накупља највише стреса. Али, и масних ћелија.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању