На Златибору се ради и гради, а гостију никад више

Чекајући гондолу и нови изглед језера

Пише С. Лазаревић

Фотографије Наташа и Драган Ђурић

Српски туристи су ове године, о чему смо већ више пута писали, открили чари сопствене земље и стигли до свих прелепих кутака наше природно лепе, културом и историјом пребогате Србије. Ипак, најпосећенији је био Златибор, који је у првих осам месеци ове године забележио више од 491.000 ноћења. Током августа, на овој нашој популарној планини боравило је и до 27.000 гостију. Није им, очигледно, сметало ни то што је сам центар Златибора током читавог пролећа и лета био својеврсно градилиште, на којем се обавља комплетна и обимна реконструкција, као и око језера, које је због тога било исушено.

Домаћини могу задовољно да трљају руке, јер је попуњеност хотела, приватног смештаја и апартмана била рекордна, више од 90 одсто током читаве сезоне, која и даље траје. Најбројнији су били домаћи гости, затим гости из Босне и Херцеговине, а било је туриста и из Русије, Немачке и Француске.

Од локалитета, највеће интересовање бележи Стопића пећина, коју је само у августу посетило 45.000 људи. Многи гости су уживали у вожњи квадова, јахању коња, параглајдингу, пешачењу по питомим пропланцима, планинском бициклизму…

Уобичајена тура до Споменика, одакле се пружа величанствен поглед на околину, допуњена је и новим, уређеним видиковцима, на Градини, Обадовом брду, Оку, Торнику, па је свако бирао за себе стазе према кондицији и афинитету.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању