ХОР „ИСКОНЧИЋИ“
Најбројнији у Војводини

Уколико желите да посветите некоме очување традиције, нема чистијих душа од дечјих, која свим срцем улажу напоре у то. Предвођени идејама и еланом младе професорице музичке културе Наталије Лукић, чланови суботичког дечјег хора „Искончићи“ недавно су, поред бројних успеха у свом раду, забележили и онај за који се чуло, како у нашој земљи, тако и на међународном нивоу. Традиционалним песмама у модерном аранжману, на међународном такмичењу „Мелодијанум“, у Кикинди, који се ове године одржао онлајн, поменути хор је освојио сребрну медаљу.

У конкуренцији, коју су чинила 42 хора из седам земаља, хор се представио са три нумере: „Плава птица“, Птице небом“ и „На леду“. Такође, поред њих, професорица Наталија је са својим камерним саставом ОШ „Матко Вуковић“, из Суботице, освојила још једно сребрно одличје.

Тренутно набројнији дечји хор у Војводини, који има 105 сталних чланова, чине деца узраста од шест до 17 година. На указано поверење, професорица Наталија Лукић хор преузима од колеге Дејана Анђелковића, оснивача хора у ОШ „Кизур Иштван“ у Суботици. Преузети хор са најдужом традицијом био је велики изазов. Међутим, несебична љубав према музици, традиционалној на првом месту, довела је до тога да се овај хор одржи и буде и препознат на сваком наступу као вредан пажње.

Хористи су подељени у групу А и групу Б, јер немају могућност за другачији начин рада. Али, то не спречава професорицу Наталију, која их води, да се посвети сваком појединачном члану хора, и да сви заједно приликом наступа чине праву уиграну музичку дружину. На питање шта се све променило од када је преузела хор „Искончићи“, Наталија Лукић одговара: „Увели смо доста промена – од проширења репертоара до увођења кореографије и новог начина облачења. Сматрамо да је важно ићи у корак са временом. Бити иновативан, другачији. Раније је хор изводио само традиционалну музику, да бисмо касније репертоар обогатили и дали лични печат свакој нумери. Решили смо да уведемо модернији аранжман. Сматрам да је то било оно што је променило поглед деце на традиционалну музику и привукло их да сваки пут са одушевљењем изводе нове нумере. Њихове идеје су од неизмерног значаја за сваки наш музички наступ.“

Многи дечји хорови се жанровски ограничавају, што није случај са хором „Искончићи“. Једна од главних идеја је да се свако дете културно усмерава, упознаје са другим народима и припадностима, као и да се баве историјом и географијом. Правећи корелацију са другим предметима из којих деца стичу знања из школа које похађају, уче се свестраности на лаган и занимљив начин.

 

Пише ДАРИЈА СВОРЦАН

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању