HOR „ISKONČIĆI“
Najbrojniji u Vojvodini

Ukoliko želite da posvetite nekome očuvanje tradicije, nema čistijih duša od dečjih, koja svim srcem ulažu napore u to. Predvođeni idejama i elanom mlade profesorice muzičke kulture Natalije Lukić, članovi subotičkog dečjeg hora „Iskončići“ nedavno su, pored brojnih uspeha u svom radu, zabeležili i onaj za koji se čulo, kako u našoj zemlji, tako i na međunarodnom nivou. Tradicionalnim pesmama u modernom aranžmanu, na međunarodnom takmičenju „Melodijanum“, u Kikindi, koji se ove godine održao onlajn, pomenuti hor je osvojio srebrnu medalju.

U konkurenciji, koju su činila 42 hora iz sedam zemalja, hor se predstavio sa tri numere: „Plava ptica“, Ptice nebom“ i „Na ledu“. Takođe, pored njih, profesorica Natalija je sa svojim kamernim sastavom OŠ „Matko Vuković“, iz Subotice, osvojila još jedno srebrno odličje.

Trenutno nabrojniji dečji hor u Vojvodini, koji ima 105 stalnih članova, čine deca uzrasta od šest do 17 godina. Na ukazano poverenje, profesorica Natalija Lukić hor preuzima od kolege Dejana Anđelkovića, osnivača hora u OŠ „Kizur Ištvan“ u Subotici. Preuzeti hor sa najdužom tradicijom bio je veliki izazov. Međutim, nesebična ljubav prema muzici, tradicionalnoj na prvom mestu, dovela je do toga da se ovaj hor održi i bude i prepoznat na svakom nastupu kao vredan pažnje.

Horisti su podeljeni u grupu A i grupu B, jer nemaju mogućnost za drugačiji način rada. Ali, to ne sprečava profesoricu Nataliju, koja ih vodi, da se posveti svakom pojedinačnom članu hora, i da svi zajedno prilikom nastupa čine pravu uigranu muzičku družinu. Na pitanje šta se sve promenilo od kada je preuzela hor „Iskončići“, Natalija Lukić odgovara: „Uveli smo dosta promena – od proširenja repertoara do uvođenja koreografije i novog načina oblačenja. Smatramo da je važno ići u korak sa vremenom. Biti inovativan, drugačiji. Ranije je hor izvodio samo tradicionalnu muziku, da bismo kasnije repertoar obogatili i dali lični pečat svakoj numeri. Rešili smo da uvedemo moderniji aranžman. Smatram da je to bilo ono što je promenilo pogled dece na tradicionalnu muziku i privuklo ih da svaki put sa oduševljenjem izvode nove numere. Njihove ideje su od neizmernog značaja za svaki naš muzički nastup.“

Mnogi dečji horovi se žanrovski ograničavaju, što nije slučaj sa horom „Iskončići“. Jedna od glavnih ideja je da se svako dete kulturno usmerava, upoznaje sa drugim narodima i pripadnostima, kao i da se bave istorijom i geografijom. Praveći korelaciju sa drugim predmetima iz kojih deca stiču znanja iz škola koje pohađaju, uče se svestranosti na lagan i zanimljiv način.

 

Piše DARIJA SVORCAN

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju