Хормони као кула од карата
НАТУРОПАТИЈА

Натуропатија постаје изузетно популарна и у прошлом броју смо о женском здрављу и хормонима разговарали са магистром Јеленом Пак, дипломираном натуропаткињом и једном од најтраженијих у региону, па смо разговор наставили о овој увек занимљивој теми. Јелена Пак је студије завршила у  Берлину, колевци натуропатије, где је на универзитетској клиници Шарите натуропатија потпуно комплемантарна са класичном медицином. Многе недоумице код жена у периоду перименопаузе и менопаузе постају јасније када се потраже одговори и ураде консултације са специјалистом за одређену област, нарочито данас када жене нажалост све раније улазе у менопаузу.

– Модеран начин живота, нередовна и неквалитетна исхрана пуна адитива, вештачких хормона у месу, све то узима свој данак и жене данас много раније улазе у менопаузу. Јер, није само пад естрогена довео до проблема. Важно ми је да све сагледам код жене, ако решавамо њено стање у перименопаузи или менопаузи. Важно ми је и да чујем да ли је та жена имала проблема да оствари трудноћу у младости, да ли је имала полицистичне јајнике, или ендометриозу. Велики је број обољења штитне жлезде, као и полицистичних јајника, што се често на ултразвуку не види. Све те предболести су у порасту, да не помињем колико је стерилитет у порасту, тако да је веома важно открити проблеме на време. Постоје и атипични симптоми које жене некада не примећују и не узимају за озбиљно, а то је прерасподела масти или дебљање око струка, например. Овде причамо управо о том естрогену који није „избачен” и излучен из организма, већ ту остаје, јер он тражи масти да би преживео. Други атипични симптоми су и пуцање ноктију, сува кожа, перутање коже, коса која опада, анемичност, болови у зглобовима и костима, пад мишићне масе, повећање холестерола и триглицерида, проблеми са столицом односно затвор, јер се естроген делимично производи и у дебелом цреву. Чим имамо тај проблем метаболизма естрогена, он остаје заробљен у цревима, па нема редовног и нормалног пражњења црева. Затим, ту су и пад гвожђа, феритина… Феритин такође треба проверити, а то је начин како наше тело складишти гвожђе, и он је најранији показатељ анемије. Битно је да знамо и да прочитамо све те параметре али и када да урадимо анализе, тачније, ког дана циклуса уколико циклус и даље постоји, јер много тога што се мења у нашем организму може да се уочи на време и да се правовремено реагује.

Када урадите ову врсту дијагностике са клијентом, ви онда приступате терапијском делу, и дајете природну терапију којом побољшавате хормонски статус и здравље организма. 

– Анамнеза је главна ствар. Када жена дође код мене и када детаљно попричамо о њеним проблемима, ја и не морам да имам много тих лабораторијских резултата, јер из њене приче могу да схватим које проблеме има. Да ли ће после другог сата теста, када она уради тест на глукозу и инсулин после јела, да се покаже мања или већа вредност инсулина, мање је битно. Много већу улогу игра то да ја препознајем из њене приче да она има инсулинску резистенцију и да тај поремећај сигурно прати још неки други поремећај. Постоје ту различита питања која постављам: како спава, шта једе, како се понаша и да ли ради десет сати дневно или је домаћица, да ли има троје деце или их нема уопште, да ли је тешко остварила трудноћу… Тај први разговор траје бар сат и по. Неретко жене дођу код мене са милион налаза и резултата испитивања а да немају постављену ниједну дијагнозу. Некада би било добро урадити нешто додатно од налаза у лабораторији и то за нешто где сматрам да у позадини постоји неки проблем. Чисто да проверимо. Из приче се пуно сазна а види се пуно и из облика лица, стања коже, па гледам постоје ли подочњаци на лицу, каква је кожа врата, какве су обрве… Па, тако уколико немате други део обрве знајте да имате проблеме са штитном жлездом, а ако имате брадавице то указује на проблеме са јетром, тако да се мој рад базира на детаљној анамнези. Превенција је веома важна, па се многе болести могу предупредити на овај начин. Многе жене симптоме менопаузе третирају као природно стање, па код мене долазе жене које примају већ терапију за срце, терапију за холестерол, терапију за штитну жлезду јер је то „нормално када имате 50 година”… и све то узимају а да нису освестиле да ли можда у позадини тих проблема лежи неки други здравствени проблем који је стварни узрок овог стања и третирањем тог узрока решавамо аутоматски све последице. Сви знамо како то функционише, јер сви ти лекови се пију после цео живот, само се евентуално повећавају дозе. Срећом у новије време и фармација се мења у корист те природне суплементације, јер се и свест људи мења. Пандемија је одиграла веома важну улогу у буђењу свести многих људи, везано за сопствено здравње.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању