У интими Мећавника
ОТВОРЕН КУСТЕНДОРФ

Водећи се слоганим „Не надзор! Кинематографија“ прошлог уторка почео је 17. филмски фестивал Кустендорф. На свечаној церемонији у биоскопу „Проклета авлија“ министарка културе Маја Гојковић била је усхићена:

– Овај фестивал је победа садржине над формом, надахнућа над рутином, оригиналног над свакодневним – рекла је, поред осталог министарка.

По обичају је то прво вече фестивала препуно уметничких тачака и анегдота које публика има прилику да види и чује. Присутне је најпре својом ласцивном поетско-музичком друштвеном сатиром посвећеном положају глумица у свету филма насмејала и подстакла на размишљање Дуда Буржујка. Провокација и слобода у уметничком изражавању – идеалан почетак фестивала. Студенти треће године Академије уметности из Београда извели су потом кабаретски колаж посвећен једном од ремек-дела Емира Кустурице, филму „Подземље“. Као посебно изненађење било је истрчавање на сцену Микија Манојловића, из првог реда у публици, како би постао део игроказа, носећи транспарент са слоганом фестивала.

Завршни чин увек лепо осмишљеног фестивала био је долазак светски славног италијанског редитеља Матеа Гаронеа који је дошао само на један дан у Дрвенград како би исказао поштовање према фестивалу на коме је био већ два пута, али и према његовом оснивачу Емиру Кустурици. Баш тог поподнева Матео је сазнао да је његов нови филм „Ја, капетан“ ушао међу пет у конкуренцију за најбољи страни филм у трци за Оскара. У разговору за „Илустровану Политику“ рекао је да је добио више од 500 порука до те вечери које још није успео да погледа и да одмах после Кустендорфа лети за Холивуд, да ради кампању за тај филм. Приликом добијања награде „Дрво живота“ за будућа дела (јединствена награда у свету пуном заслужних ветерана), Матео Гароне је истакао да је „Емир Кустурица један од најважнијих редитеља у мојој каријери“, да је „овај фестивал пун енергије, тако личан и интиман и увек се овде осећам као део породице“.

Кустурица је подсетио на њихов први заједнички сусрет крајем деведесетих на фестивалу у Венецији где се такмичио са филмом „Црна мачка, бели мачор“:

– Пришао ми је неки момак и рекао „Господине Кустурица, мени су ваши филмови велика инспирација“. Ја сам мало позирао гледајући га, и рекао: „Врло добро!“ Много година касније, када сам гледао његов филм „Гомора“ смејао сам се и плакао истовремено, радио све оно што филм треба да подстакне гледаоца у сали да ради. Ето доказа да ове глупе камере са нашег плаката могу да створе добар филм.

На фестивалу је највеће присуство италијанске и руске делегације. Поред Гаронеа, на Кустендорф су стигли и редитељи Ђакомо Абруцезе и Едоардо де Ангелис и сценариста Сандро Веронези као и неколико италијанских новинара. На церемонији отварања били су и руски амбасадор Александар Бицан Харченко и Владимир Толстој, чукунунук славног писца Лава Толстоја.

 

Пише Срђан Јокановић

Фото: Кустендорф