Нега коже након лета

Платина, као и колаген из коже лососа, смањује број бора, протеини бисера смањују исушеност коже, серум са витамином Ц је одличан за регенерацију после лета, али дубински пилинг код професионалног козметичара је најважнији. Он обезбеђује правилан метаболизам и бољу исхрану, а обнављањем епидерма кожа постаје пропустљива и боље делују сви препарати који се након тога наносе

Летње врућине, нагле промене температуре, јако сунце и неизбежан утицај соли, ма колико се редовно туширали после сваког купања у мору, негативно утичу на кожу. Ретко која кожа после лета није дехидрирана, па је права адреса на коју се треба обратити након годишњег одмора одлазак код професионалног козметичара. Занимало нас је шта је потребно прво урадити након дугог топлог лета, како припремити кожу за хладније дане и какву врсту козметичког третмана себи приуштити, па смо о тајнама опоравка и регенерације лица разговарали са козметичарком Драгицом Кузман Петровић, која има веома дугу и завидну каријеру. Први корак у опоравку и нези коже после одмора је пилинг. Иако су голим оком невидљиве, изумрле ћелије (орожнали слој) гуше кожу која постаје нееластична и тако губи сјај. Само одговарајућим препаратима за дубински пилинг и уз помоћ стручњака, кожа ће поново постати глатка, свежа и богата кисеоником. Истовремено, препарати за дубинско чишћење делују на крвне судове, тако да кожи обезбеђују правилан метаболизам, а самим тим и бољу исхрану. Обнављањем епидерма и већом пропустљивошћу коже, боље делују и остали препарати за негу које након тога наносите (маске, серуми, лосиони, креме…). Најбољи резултати постижу се биолошким пилингом јер он садржи ензиме који подстичу епителизацију и хидрацију. Реч је о препаратима који се базирају на ситним молекулима хијалуронске киселине и седам аминокиселина који су кључни у оживљавању функција коже. Лице је неопходно чистити редовно (најмање два пута месечно), како би задржало младалачки сјај. Само површинско чишћење није довољно јер здрава кожа се добија и изнутра – објашњава наша саговорница.

Да ли је кожи потребна само рехидратација или дубинска ревитализација и регенерација?

И ревитализација и регенерација. Праву револуцију извели су пре неколико година јапански научници проналаском најситнијих молекула хијалуронске киселине величине свега 5 нанометара у пречнику и високе јонизације, што практично значи да таква хијалуронска киселина може да продре у најдубље слојеве коже и то без ињекције и да је учини глатком, здравом, пружајући јој видљив лифтинг ефекат. Њени молекули су 6.000 пута ситнији од молекула хијалуронске киселине у класичним козметичким препаратима. До проналаска ове најновије формуле и производње препарата у јапанским лабораторијама, који су већ преплавили козметичке салоне широм света, а стигли и до нас, хијалуронска киселина у класичним препаратима није могла дубински да продре у кожу осим убризгавањем ињекцијом и није пружала ни изблиза ефекат задржавања влаге унутар коже.

Подразумева се онда да је ипак најважнија дубинска регенерација коже? 

За дубинску регенерацију коже данас постоји читава серија серума, међу којима посебно место припада производима заснованим на племенитим металима (платина и јонизовано злато) који решавају проблем биолошког старења коже. Наравно, ту су и маске и лосиони за све типове и проблеме коже. Међу њима су препарати са морским колагеном и морским еластином. Снабдевајући кожу аминокиселинама потпомажу редукцију бора и на тај начин обнављају еластичност коже. Постоје препарати који делују и превентивно јер спречавају могућа оштећења ћелија или пак дају жељене резултате у њиховој регенерацији

Како против шарених трагова али и против нових ситних бора које су се наизглед ниоткуда појавиле након сунчања?

Однедавно је познато да активни кисеоник утиче на старење коже, као и да неки типови активног кисеоника доводе до пигментације и појаве бора. Установљено је да платина има способност да практично неутралише све типове активног кисеоника.

Наставак прочитајте у броју 3112.