OPASNE PORUKE SA TIKTOKA
Nevinost bez zaštite

Da li biste ubili svoga oca ili majku? – najnovije je pitanje koje se pojavilo na TikTok aplikaciji. Tim povodom Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, zajedno sa drugim organizacijama civilnog sektora, kao i sa stručnjacima iz oblasti informatike, podneće inicijativu za zabranu društvene mreže i aplikacije TikTok u Srbiji. U saopštenju koje su tim povodom dali, oni, između ostalog obrazlažući svoj zahtev, još kažu:

„Društvene mreže sve više postaju deo naših života koji ne možemo ignorisati. Do pre nekoliko godina odupirali smo se ovim socijalnim izazovima tako što smo okretali glavu i nismo prihvatali jačanje aplikacija i sajtova koji su ubrzo počeli da utiču na naše živote. Ignorisanje društvenih mreža, a samim tim i loših stvari koje su deo ovih socijalnih sajtova i aplikacija, došli smo u situaciju da su loše stvari na društvenim mrežama uzele maha, evoluirale, i postale popularne. Samim tim, dobre stvari koje nam donose društvene mreže pale su u senku.

Pa zašto se onda ne okrenemo našim tradicionalnim vrednostima, jer Srbija je zemlja u kojoj je još uvek važna porodica i gde su ljudi humani i druželjubivi?

Na društvenoj mreži TikTok pre par dana, jedan maloletnik postavio je konkretno pitanje, malo nepravilno napisano, ali svi smo razumeli šta piše, baš ovako, „Dali biste ubili svoga oca ili majku“. Još više zabrinjava činjenica da je profil ovog momka veoma „crn i mračan“, kao i to da je dobio dosta različitih odgovora i lajkova.  Već smo imali situacije da je ova mreža loše uticala na omladinu i da praktično ne postoje nikakvi benefiti od nje.“ – navodi se u saopštenju Centra DBA.

TikTok je trenutno jedna od najpopularnijih društvenih mreža, namenjena uglavnom deci i omladini. Korisnici ove mreže mogu izraziti svoju kreativnost snimanjem kratkih video klipova u trajanju od minut. Ova platforma nudi mogućnost menjanja glasa i slike uz pomoć efekata, kao i mogućnost ubacivanja muzičkog sadržaja. Kreatori sadržaja mogu predstaviti svoje koreografije kao i glumačke sposobnosti. Međutim, pored svih pozitivnih strana, tu su i negativne, u vidu opasnih izazova koje ova aplikacija nudi kao što su: „polomi glavu“, „igra onesvešćivanja“, „vatreni izazovi“, „bacanje stvari u vazduh“ i mnogi drugi. Ovakve ideje potiču od korisnika ove aplikacije koji pozivaju i druge da ih isprobaju uz određenu oznaku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je pre par nedelja saopštilo da proverava potencijalno opasne sadržaje za decu i mlade na pojedinim društvenim mrežama, nakon informacija koje kruže, a tiču se poziva na masovno samoubistvo mladih. Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje dece na tim mrežama.

 

Piše Hristina Kovačević

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju