Обесправљени Срби бојкотују
ПОЧЕО ПОПИС НА КОСМЕТУ

Срби са Косова и Метохије неће учествовати на попису становништва, домаћинстава, станова и кућа, који је заказала Приштина, а који је, претходно три пута одлаган, коначно почео 5. априла и трајаће до 17. маја.

Српске странке на Косову – Српска листа, Партија косовских Срба, Српски народни покрет и Српска демократија противе се учешћу Срба на попису становништва, а неке од њих траже одлагање процеса до даљњег.

Српска листа поручила је званично премијеру Аљбину Куртију и онима који га подржавају да Срби неће учествовати на предстојећем попису на Косову.

“Учествовање у процесима које организује Курти било би највеће понижење за српски народ у тренутку када је тај исти Курти Србима ускратио право на пензије, плате, онемогућио нормално функционисање здравства, социјалних примања, укинуо право гласа, хапсио и прогонио Србе, силом окупирао општине, милитаризовао север Косова и Метохије, забранио вакцинацију и допремање лекова, онемогућио допремање хране и намирница из централне Србије, укинуо све постигнуте споразуме и њима гарантована права српском народу, забранио српску штампу, укинио одговорност за упуцавање Срба, и српске деце, насилно наметнуо своје лажне градоначелнике у српским општинама, извршио практично укидање српског писма на јавним местима и саобраћајним знацима”, наводи се у саопштењу.

Пописом становништва, Приштина оцењује да би се стекао прецизан увид у социјалне и друштвене услове живота грађана, који ће у оквиру пописа попуњавати седам упитника, укључујући и онај о штети причињеној током сукоба 1998. и 1999 године. Попис ће трајати до 17. маја, а прелиминарни резултати биће објављени у року од три месеца по завршетку процеса.

У попису становништва ангажовано је око 3.500 пописивача и 891 надзорник, као и представници Агенције за статистику. Према покрајинском закону, сваки становник Косова у обавези је да током пописа достави пописивачу све тачне податке у упитницима.

У индивидуалном упитнику, има укупно 42 питања, а изјава о верском уверењу је укључена у образац. Испод питања се појашњава да према Уставу Косова, регистровано лице може изабрати да се не изјасни по питању вероисповести, а исто се односи и на питање о етничкој припадности.

Агенција за статистику Косова уврстила је у попис упитник за евидентирање ратне штете, истичући да су ти подаци неопходни како за преговоре са Србијом, тако и за чланство у Европској унији. Упитник подразумева и изјашњавање о вредности уништене имовине током сукоба, од 10.000 евра до више од 40.000 евра.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању