BRITANSKI SOJ VIRUSA
Pod budnim okom naših stručnjaka

Visokozarazna britanska varijanta ili „Kent“soj virusa korona, do sada je otkriven u više od 60 zemalja, uključujući i Srbiju. Osim ovog soja, naučnike širom sveta zabrinjavaju i „južnoafrički“ soj, koji je otkriven u više od 20 država, kao i „brazilski“, koji je otkriven u nekoliko zemalja. Kretanje britanskog soja virusa korona prati se na Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu i Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

– Retrospektivnim analizama je dokazano da je ovaj soj virusa bio prisutan kod jednog pacijenta još krajem septembra, u Velikoj Britaniji. U okviru studije pod nazivom „Nacionalna studija seroprevalencije i molekularne karakterizacije SARS-KoV-2 virusa tokom epidemije u Srbiji” (od maja 2020.godine), finansirane od strane Vlade Republike Srbije, čiji je nosilac Medicinski fakultet u Beogradu, radi se analiza genoma sojeva SARS-KoV-2 virusa kod naših pacijenata, a sve to na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu – kaže za „Ilustrovanu Politiku“ prof. dr Aleksandra Knežević iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prema njenim rečima, za analizu su odabirani uzorci pacijenata iz novembra i decembra, koji su odgovarali definisanim kriterijumima studije i epidemiološkim podacima, odnosno koji su tokom navedenog perioda doputovali u našu zemlju iz inostranstva. Do sada je ukupno analizirano 40 uzoraka iz različitih delova Srbije i britanski soj je dokazan u uzorku pacijentkinje, kojoj je pi-si-ar test na kovid-19 urađen krajem decembra, na „Torlaku“. Radi se o osobi, koja je sredinom decembra doputovala iz Londona.

Kako kaže prof. dr Knežević, analiza uzoraka se nastavlja, jer je od izuzetne važnosti utvrditi da li je i ranije došlo do unošenja britanskog soja i do njegovog širenja u našoj zemlji, kao i do unošenja drugih novih varijanti virusa od kojih su najznačajniji „južnoafrički“ i „brazilski“ soj.

Na pitanje šta govore naučni radovi o ovom britanskom soju, prof. dr Knežević odgovara da se radi o virusu koji je označen kao VOC 202012/01 i pripada grupi 20I/501Y.V1. Pritom, za navedeni soj je karakteristično prisustvo 29 mutacija u vidu zamena nukleotida u RNK genomu virusa u odnosu na originalni „Vuhan soj“ virusa.

 

Piše Jasmina Vujadinović Cvjetković

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju