Приштина враћа земљу Високим Дечанима
ПОД ПРИТИСКОМ ЕВРОПЕ

После упозорења Јорна Родеа, амбасадора Немачке у Приштини, Курти је 13. марта наложио да се 24 хектара земље, према одлуци суда, укњиже као власништво манастира Високи Дечани. Роде је нагласио да су Дечани „случај који мора да се заврши“.

Два дана раније је амбасадор изјавио да Косово не може да уђе у Савет Европе уколико не поштује одлуке суда у вези са имовином манастира.

„Јавно смо рекли да је Савет Европе организација владавине права и да је неспровођење пресуде вашег Врховног суда јасно кршење владавине права“, рекао је Роде и додао: „Ако желите да постанете члан Савета Европе, ово није рецепт за учлањење. Урадите то сада и онда можете добити значајан број гласова да постанете члан Савета“.

Немачки амбасадор се осврнуо и на то што је председник општине Дечани Башким Рамосај рекао да ову одлуку никада неће поштовати.

„Не желим да улазим у расправу о томе да ли је градоначелник у праву, сваки грађанин и сваки градоначелник Косова има право на мишљење или критику, али свуда одлуке суда морају да се спроводе и то је готова ствар, није битно шта политичари кажу или не кажу“, казао је Роде.

Привремене приштинске институције, подсећамо, одбијају да спроведу одлуку Уставног суда у Приштини донету још 2016. године, према којој морају да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира, о чему је „Илустрована“ писала у прошлом броју.

Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.

Косовска влада наложила је, у среду  13. марта, укњижавање 24 хектара земље Катастарској агенцији Косова и наложила да спроведе одлуку Уставног суда о земљи манастира Високи Дечани, скоро осам година након њеног доношења, потврдио је Аљбин Курти. Ово је Курти саопштио на 193. седници косовске владе, 13. марта, међу првим тачкама, а говорећи о учлањењу Косова у Савет Европе. Сви су, каже, највиши косовски званичници били ангажовани у тешком процесу лобирања за чланство.

После детаљне процене скупштине Савета Европе захтева Косова за чланство, односно поштовање демократије, људских права и стандарда управљања „констатовано је у једном извештају да је Косово држава са стабилним кадром демократских устава“, каже Курти. Исти извештај је, додаје, имао и услове, а међу њима је било и спровођење одлуке косовског Уставног суда о земљишту манастира Високи Дечани.

„Извештај је јаван и он се не може мењати. Јасно нам је дато до знања да су неки од услова који су нам дати хитни. Сви високи званичници Парламента, укључујучи и државе чланице Квинте, дали су нам опције – или да спроведемо ту одлуку Уставног суда и да нам се онда омогући даље кретање за чланство или да нас уклоне са агенде чланства“.

Из епархије рашко-призренске сазнајемо да ни манастир ни епархија нису обавештени о извршењу одлуке.

Они ће званично саопштењем потврдити да је одлука Уставног суда извршена онда када надлежно лице из Цркве преузме потписан и печатиран поседовни лист са свим парцелама које су садржане у одлуци суда.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању