Монтажне „банке“ на прелазима
СЛАМКА СПАСА ЗА СРБЕ

Београд је, за сада, понудио једино могуће решење Србима на КиМ, да како-тако дођу до свог новца, када је 11. марта отворио четири експозитуре Банке Поштанска штедионица на прелазима Јариње, Брњак, Кончуљ и Мердаре.

Подсећамо, такозвана Централна банка Косова (ЦБК) је 17. јануара донела уредбу према којој је од 1. фебруара једина валута за обављање готовинских и платних трансакција на Косову  – евро, а прилив динара, било у кешу или преко рачуна је практично онемогућено, што је бројне кориснике српских плата, пензија, стипендија, социјалне помоћи и осталих примања, практично довело у безизлазну ситуацију.

У протеклих месец дана, два пута је од стране Приштине забрањен улаз oвашћеној фирми „Хендерсон“ за улазак српске валуте на Kосово и Метохију, због чега су Срби били приморани, да услед несташице динара, путују чак и више стотина километара до најближих експозитура у централној Србији, трошећи значајна средства а и време, одсуствујући са посла, суочавајући се са бројним другим проблемима.

У циљу решења овог проблема, Банка Поштанска штедионица из Београда  је током 10. и 11. марта  поставила четири монтажне експозитуре, металне контејнере, у непосредној близини прелаза   Јариње, Брњак, Кончуљ и Мердаре, званичним прелазима са КиМ за Србију. Новопостављене експозитуре почеле су да раде  од 9 сати у понедељак 11. марта када је већ било на стотине Срба са Космета који су подизали новчана примања у динарима. Канцеларија за КиМ  је саопштила да ће ове експозитуре радити сваког дана од 9 до 19 сати  и да ће увек на располагању бити по двоје запослених банкарских службеника, као  и суботом од 9 до 17 часова.

У овим експозитурама вршиће се, као и у свакој банци у Србији, исплате плата, пензија, уплате на динарске и девизне рачуне, мењачки послови, овлашћења по рачуну, као и сви други банкарски послови.

Свака експозитура опремљен је банкоматом Поштанске штедионице за подизање средстава са динарских рачуна, а који ће бити на располагању грађанима 24 сата, седам дана у недељи.  Банка је на овим локацијама поставила и две мобилне експозитуре на точковима које ће, истичу, радити у складу са потребама грађана.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању