Репортаже Мирка Бојића, дугогодишњег уредника „Илустроване“
ПОСТХУМНО ОБЈАВЉЕНА КЊИГА

Новинар и уредник Илсутроване Политике (1975-1989), Мирко Бојић, био је један од оних новинара чије су репортаже настајале из најчистије љубави према професији, авантуризму и жељи да се оставе записи вредни сећања. У свом дугогодишњем раду био је дописник из Совјетског Савеза, Сибира, Кине, Африке. Храброст је била његово друго име, па није посустајао ни када је требало извештавати из прашумских дивљина или  са места окованих ледом. Књигом „Даље од краја света“, објављеном постхумно, читаоци ће се сретати са Бојићем, радозналим, оптимистичним и вечито заљубљеним у непознато.

На промоцији књиге у РТС Клубу 14. марта, присутнима се најпре обратила ауторова његова ћерка Зоја Бојић, истакавши да је поменута књига настала из жеље да прича о њеном оцу настави да живи и након његове смртти. Рекла да је он био авантуриста, како пословно, тако и приватно. Сећања на њено детињство жива су и данас, то су били дани у којима је, каже,  искусила срећу и радост живота, јер је то оно што је и њен отац живео. Зоја је истакла да је књига „Даље од краја света“ резултат великог напора њене мајке Марине и ње саме, јер су допринеле да коначан избор Миркових репортажа буде заокружен и целовит.

Зоја је многобројним Бојићевим колегама, присутним на представљању књиге, испричала да је њен отац у редакцији, као и у кабинету код куће, на највећем зиду држао мапу света. Ту је исцртавао маршуте којима је путовао. Књига прати ту исцртану мапу новинара и уредника Бојића.

За „Илустровану Политику“, у којој је њен отац провео толике године, Зоjа је рекла: „Оптимизам и хуманизам описивали су мог оца. Ту је била присутна и љубав према човечанству. Имао је радознао дух и био је духовит човек, испуњен добротом и увек је желео да све буде добро, био је такав и у новинарсту, у редакцији. Свако од његових колега може да потврди да је био аутентичан и јединствен. Врхунски интелектуалац, ненаметљив. Од новинара је једино захтевао да воле новинарство и да му буду верни.“

Књига „Даље од света“ штампана је у два тома. Она садржи Миркове репортаже из Сахаре, крије приче из Африке, између осталих и о чувеном мечу између Мухамеда Алија и Џорџа Формана. Бојић је присуствовао и Трећој конференцији несврстаних. Седео је тада за истим столом са председником Замбије др Кенетом Каундом и Титом. Бојић је боравећи у Заиру писао о лепоти афричких жена и афричке деце, називајући Африку „континентом који се не предаје лако човеку и цивилизаији“. У Етиопији је боравио у време рата 1977, потом је уследила Нигерија, о којој пише: „Ту се хиљаде и хиљаде људи креће, мота, живи, ради. Тргује, труди се да заради и опстане“.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању