UBISTVO ČASNE SESTRE U INDIJI
Pravda posle tri decenije

Papuče su bile  razbacane: jedna na podu kuhinje, blizu ulaza, druga pored frižidera. Njena bela marama bila je zakačena za vrata. Voda iz otvorene bočice curila je na pločice. U uglu sobe bila je sekira.

Prema sudskim dokumentima, ovu sliku su policajci zatekli u hostelu samostana Sveti Pije Deseti, u južnoindijskom gradu Kotajam, savezna država Kerala, 27. marta 1992. godine. Kasnije tog dana pronašli su telo sestre Abaje u obližnjem bunaru.

Obdukacija je pokazala da je imala tragove noktiju na obe strane vrata i dve rane na glavi. Na telu je bilo više ogrebotina, a zadobila je i prelom lobanje. Uprkos svim ovim otkrićima, celih 27 godina niko nije izveden na sud da odgovara za zločin. Skoro tri decenije vodile su se istrage, spore i bez epiloga, koje su pratile optužbe za korupciju.

Kada je ubijena, sestra Abaja bila je studentkinja koledža koji je vodila Katolička crkva u Kotajamu, koji je tada imao oko 1,8 miliona stanovnika. Većina indijske populacije ispoveda hinduizam, dok  2,3 odsto čine hrišćani, procenat koji se nije promenio duže od dve decenije. Međutim, hrišćanska zajednica u Kerali čini 18 odsto njenog stanovništva.

Prema indijskom Centralnom istražnom birou (CBI), koji je procesuirao slučaj, sestra Abaja se na dan ubistva probudila oko četiri i petnaest da bi učila za ispit. Sišla je u kuhinju, u prizemlju, da bi uzela vode, i kako su tužioci naveli, zatekla je oca Tomasa Kotura i sestru Sefi u seksualnom činu. Otac Kotur predavao je psihologiju na koledžu, a sestra Sefi je bila zadužena za brigu o samostanskom hostelu, gde je par i vodio ljubav. Tužioci su istakli da je par „održavao nedozvoljenu vezu“.

Istraga je utvrdila da se noć uoči ubistva sveštenik ušunjao u hostel i u sobu sestre Sofi, koja se nalazila u prizemlju hostela, u blizini kuhinje. Kada su shvatili da ih je mlada časna sestra videla u kompromitujućem položaju, par ju je udario u potiljak sekirom koja se nalazila u kuhinji, a zatim bacio njeno telo u bunar. Detalji onoga što se događalo te noći izašli su na videlo posle skoro tri decenije, zahvaljujući ogromnom pritisku aktivista i porodice sestre Abaje, posebno njenog oca.

Prvu istragu, u danu kada je njeno telo pronađeno, povelo je odeljenje kriminalističke policije u Kotajamu. Godinu dana kasnije zaključeno je da je sestra Abaja počinila samoubistvo.

Ali, Abajin otac Metju Tomas, odbio je da prihvati njihovu verziju događaja i pozvao CBI da preuzme slučaj, što je nacionalni biro i učinio 1993. Ali, ni CBI za dvanaest godina istrage nikoga nije optužio za devojčinu smrt. Umesto toga, od 1993. do 2005. godine, biro je podneo četiri izveštaja, uključujući i tri molbe zatvaranje istrage, kao i molbu državnom tužiocu da odustane od  slučaja.

 

PIŠE M. STAMATOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju