Премијера српске премијерке

На листама америчког часописа, Ангела Меркел већ осам година неприкосновено држи прво место и по критеријумима моћи и по политичкој тежини. Ана Брнабић је међу најмоћнијих сто жена на 91. месту, а на 21. кад је реч о листи најмоћнијих дама у свету политике

Крај је године и чувени амерички магазин „Форбс“ почео је да објављује своје нај-листе. Тако је почетком месеца избацио, петнаесту, ранг-листу Сто најмоћнијих жена света која покрива све области живота: од политике, преко (шоу)бизниса до спорта, као и листу од 22 најмоћније жене у политици. Први пут, Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, нашла се и на једној и на другој листи нај-жена света. На првој је на 91.месту, на другој – на 21. позицији.

На „Форбсовој“ листи од сто најмоћнијих налазе се даме из 29 држава, а међу тим државама четири су нове: Холандија, Етиопија, Индонезија и Србија. На листи је тринаест светских лидерки и једна монархиња, краљица Елизабета Друга (на 26. месту) која је, у својој деведесет трећој години живота, и најстарија на листи. Пословне жене, од оснивача компанија и добротворних фондација, до извршних, финансијских и оперативних директорки, заузеле су укупно 77 места. Све оне утичу на животе више од милијарду људи широм света и контролишу или утичу на расподелу скоро хиљаду милијарди долара.

Наставак прочитајте у броју 3124.