ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ И НОВОМ САДУ
Пролеће као инспирација

Културни центар Дорћол

Радови Лидије Ристић

После већег дела живота проведеног у Америци, где се школовала и стварала, а и сада живи на релацији Београд-Њујорк, Лидија Ристић приказује београдској публици своју специфичну уметничку праксу. Радове који чине изложбу „TOP COAT“   посетиоци могу да виде до краја априла у Културном центру Дорћол.

О њеним радовима организатори су написали: “Радове карактеришу интезиван колорит, ефемерност и ефекат изненађења. Сваки сегмент рада се састоји од предмета које смо навикли да видимо у потпуно другачијем котексту. Сам изложбени простор Културног центра Дорћол пролази кроз трансформацију. Ауторка третира и сам физички простор у ком излаже и мења га у складу са темом изложбе. Радећи на архитектонским елементима, Лидија излази из оквира уметничког медија и уметност чини да буде саставни део окружења посетилаца”.

 

Галерија СУЛУВ Нови Сад

Слике Иштвана Жакија

Ликовни уметник Иштван Жаки, један од оснивача неколико ликовних колонија и члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) изложио је своје радове у Галерији СУЛУВ-а. Последњи циклус уметникових дела представља аналитичну фазу на плану личних рукописа његовог сликарства. Иновацију у његовим новим делима чини, пре свега, начин реализовања ликовне идеје. Како је критика написла, “за разлику од ранијих слика, Жаки се сада донекле приближава наративности, где је снага ликовног израза на замишљеним предметима – ‘грудвама’, стварању света врло једноставних материјала – насликаних извесном лакоћом и обележених личном нотом. Овај циклус је корак даље од његових досадашњих достигнућа (мртве природе), обогаћен оним што би могло да се назове непосредно искуство, односно резултат непосредног истраживања у природи. Жаки избегава конфронтацију између новог појма апстракције и класичног сликарства којем је више наклоњен”.

 

Хотел Хајат у Београду

Пролеће и Ускрс као инспирација

Уметнице Ана Богдановић, Данијела Кнежевић и Софија Булог представиле су Београдској публици апстрактна дела на заједничкој изложби у хотелу Hyatt Regency у Београду. Апстрактна и непредметна уметничка дела одишу симболима слободе, енергије, емоција, буђења и наде. Иако су дела свих уметница из различитих колекција, боје на њима и њихов стил се међусобно савршено допуњују.

Део изложбе под називом „Праскозорје“ посвећен је радовима уметнице Ане Богдановић. На својим делима уметница приказује како она осећа и види праскозорје: време пред излазак сунца, кад зора праска, уједно носећи дубоку симболику рађања, почетка и наде. „Када креирам, то није у овој временско просторној димензији већ високо горе, у Универзуму. Кроз апстрактно сликарство успевам да ухватим искру енергије, моменат, емоцију преносећи је у физички опипљив облик – уметничко дело”, каже Ана Богдановић.

 

Припремио О. Радуловић