Догорело до ноката
ПРОТЕСТИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

У северном делу Косовске Митровице, на Тргу браће Милић, у понедељак 12. фебруара, одржан је велики протестни општенародни скуп, којим  су грађани желели  да скрену пажњу читавом свету и међународној заједници на свој обесправљен положај, посебно због одлуке Приштине о укидању динара. Присутно је било неколико хиљада грађана из свих делова Косова и Метохије, од Штрпца, Поморавља, Централног Косова и са Севера КиМ.

Кључна тачка незадовољства је Уредба Централне банке Косова (ЦБК) која је од 1. фебруара наметнула обавезу обављања готовинских плаћања и платних трансакција искључиво у еврима.

Протест, чији је иницијатор Удружење уједињених пензионера, такође је одговор на распоређивање припадника специјалних јединица, искључиво албанске националности, у срединама насељеним већинским српским становништвом. Незадовољни су и због хапшења Срба након вишедневних протеста и постављања барикада, бруталних упада полиције, као и затварања и одузимања просторија и објеката српских институција.

Окупљенима се прва обратила представница најстаријих суграђана, Душанка Ђоровић из Удружења уједињених пензионера, који су, како је рекла, читав свој радни век провели на овим просторима, радећи и градећи бољу будућност.

            – Одлука да се укине динар, да нам се онемогући да подижемо своје заслужене пензије, буквално значи да нам се укида парче хлеба, укида нам се живот. Ако се добро зна да се у нашим трговинама онемогућава набавка српске хране, у апотекама нема наших лекова, ако остане ова одлука на снази, шта ће бити с нама сутра?, упитала је Ђоровићева.

Истакла је да је лаж да пензионери могу да отварају рачуне у појединим косовским банкама и подижу српске пензије.

Те банке не признају уплату новца, доток новца, на основу решења о нашим пензијама остварених код нашег ПИО фонда, односно не признају српски ПИО. Уместо сад, да се под старе дане, сви ми играмо са својим унуцима, ми овако и на овај начин, заједно са свима вама, на улици, тражимо основна елементарна права, право на парче хлеба и на живот, додала је.

 

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању