Најтеже „хард ендуро“ мото трке
ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ

 

Србија је први пут у историји нашег мото спорта била домаћин ФИМ Светског првенства које је одржано од 18. до 21. маја на Тари, Мокрој Гори и Златибору. Xross рели који је до сада имао титулу најтеже хард ендуро трке у региону, у нашу земљу довео је најбоље возаче света из 23 земље. Учесници су пред многобројном публиком, прелазећи 300 километара екстремних терена, одмеравали снаге на својим моторима, прелазећи најразличитије препреке, а возили су у четири класе: Про, Екперт, Хои и први пут класа аматера.

Титула најбољег у професионалној конкуренцији припала је Мануелу Летенбихлеру из Немачке, вице-шампиону света.

– Српске планине су прелепе. Пресрећан сам због победе, а ово је мој повратак у светски шампионат након повреде. Нисам имао превелика очекивања. Међутим, када сам изашао на трасу, повукла ме је страст, и дао сам свој максимум. Трасе су биле толико тешке, да сам на циљ стизао преуморан, али увек са осмехом на лицу. Свака част организаторима, све је функционисало беспрекорно. Није било никаквих кашњења. Ипак, највећи утисак оставиле су трасе које су праве за екстремни ендуро. Мислим да се Xross заслужено нашао у светском шампионату. Видећемо се и идуће године, рекао је Летенбихлер по проласку на циљ, који се налазио у центру Златибора, на Краљевом тргу.

Друго место освојио је Теодор Кабакчијев из Бугарске, иначе миљеник локалне публике, који је и раније учествовао на Xross тркама, а трећи је био Грејем Џарвис, најбољи хард ендуро возач свих времена.

– Срећан сам због трећег места, била су ово четири врло интензивна дана у планинама. У хард ендуру се такмичим већ две деценије, и морам рећи да на бољој трци нисам био у последњих неколико година. Овде најпре мислим на терене којима се вози, фантастични су, а потом и на организацију догађаја. Свака част – рекао је Џарвис који је непосредно пред рели одржао мастерклас са домаћим возачима.

Возачи и предстваници светског шампионата за организацију трке имају само речи хвале, а поводом успешног завршетка релија на свом Твитер налогу огласио се и министар омладине и спорта Вања Удовичић, истакавши да је Србија још једном померила границе у свим спортовима.

– Први пут у историји српског мото спорта на Златибору је одржан Xross хард ендуро рели, као део Светског шампионата на коме је учествовало 150 моториста из 23 државе – померамо границе у свим спортовима! – објавио је Удовичић.

На одушевљење гледалаца, трка је 18. маја почела прологом Akrapovic Straight Rhythm, у самом центру Златибора, где је возаче дочекао изазован полигон са импровизованим препрекама. Другог дана трке, траса од 100 км кроз дивље пределе планине Таре тестирала је физичке могућности учесника, али су тек трасе од по 100 км на Мокрој Гори и Златибору помериле возачима границе сопствене издржљивости. Пред њима су биле изузетно захтевне стазе, а на својим моторима прелазили су кроз непредвидиве и сурове шумске терене, камењаре, набујале потоке, шанце, стрме низбрдице и успоне.

Пред организаторским тимом био је очигледно велики задатак да оправда то што је Xross уврштен у светски шампионат.

– Ако је судећи по утисцима са којима људи одлазе са Златибора, мислим да смо положили тест са одличном оценом. Возачи у свим класама су врло задовољни трасама, а то нам је било најважније. Фабрички тимови били су одушевљени чињеницом да имамо live tracking систем који је омогућавао да се у 64 земље уживо прати кретање возача на траси. То их је апсолутно одушевило, и многи од њих су нам по одласку са Златибора честитали на фантастичној организацији, док су нам представници ФИМ-а потврдили да Xross рели и Златибор остају у календару светског шампионата и у наредним годинама – рекао је Владан Коматовић, организатор Xross релија.

Трке овогодишњег светског такмичења настављају се у Аустрији, Италији, Румунији, САД-у, Канади и завршавају у Шпанији где ће бити проглашен и светски шампион у хард ендуру за 2022. годину.

Овај догађај изузетно значајан за туризам Србије, који ће несумњиво утицати на популаризацију хард ендура у нашој земљи, подржали су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство омладине и спорта Републике Србије, Општина Чајетина, ТО Златибор као и Туристичко насеље Мећавник-Дрвенград.

 

М. П.