Серђи Лопез: добар живот у лошој смрти

Шпански глумац има лице познато из „милион“ филмова, а за наше читаоце је открио делове своје узбудљиве животне приче, објаснио каква је ситуација сада у његовој каталонији и због чега му полиција више не долази на врата

Најзабавнији гост овогодишњег фестивала „Кустендорф“ био је глумац Серђи Лопез (53), који је стигао на Мокру Гору са италијанским филмом „Срећан као Лазаро“. Увек насмејан, спреман за дружење и разговор, друштво је увесељавао и својом причом, али и покретима лица, руку и целог тела, као и звучним ефектима, којима је допуњавао знање енглеског језика. И све смо разумели.

Видело се да је опчињен што је био гост Емира Кустурице, што је баш од њега добио награду за будућу каријеру и што му је режисер обећао улогу у једном од својих следећих филмова. Иако никада није желео да буде глумац, Лопезова радна биографија делује импресивно – у њој је готово стотину наслова које је снимао широм Европе. У Француској је постао познат 1997. са мелодрамом „Вестерн“, а већ 1999. снимио је чак шест филмова у току те године, а један од њих био је „Међу твојим ногама“, са Хавијером Бардемом и Пенелопом Круз. Човек који је у младости мислио да ће бити возач аутобуса или механичар, далеко је догурао, и то веома брзо: већ наредне године снима напети француски трилер „Мој пријатељ Хари“, који му доноси „Цезара“ као најбољем глумцу у тој земљи.

Већ познат и цењен широм Европе, хитови се нижу у Лопезовој каријери, од британске драме „Мале прљаве ствари“ Стивена Фрирса са Одри Тоту и „Пановог лавиринта“ у режији мексичког оскаровца Гиљерма дел Тора до „Жене за украс“ са Катрин Денев или „Монаха“ са Венсаном Каселом. Прошле године је, поред дела „Срећан као Лазаро“, имао још један велики успех – авантуристички филм „Човек који је убио Дон Кихота“ у режији славног Терија Гилијама.

Наставак прочитајте у броју 3132.