Чудесни трио за имунитет
СЕЗОНА ВИРУСА

У питању је потпуно природни еликсир који има изузетно велике добробити за наше здравље а ово поврће и воће обично сви имамо код куће и то у сваком тренутку. Веровали или не, први пут је његове вредности открила кинеска традиционална медицина и користила га је за лечење различитих обољења.

ЦВЕКЛА – Ово поврће је познато по томе што је природно средство које чисти јетру, систем за варење, благотворно делује на срце и крвне судове и штити од многих болести. Снижава крвни притисак и смањује могућност од можданог и срчаног удара. Богата је витаминима А, Ц и Б, затим бакром, магнезијумом, гвожђем, калијумом и селеном. Ово поврће садржи бетанине и бетаине који смањују активност супстанци које доприносе прераном старењу, оксидацији и стварању ћелија карцинома. Управо захваљујући овим елементима цвекла има љубичасто црвену боју. Научници кажу да уколико цвеклу уврстите у свој свакодневни мени можете спречити старење ћелија и појаву малигних тумора. Цвекла је богата силицијум диоксидом који помаже телу у „везивању калцијума“ што је од изузетне важности јер ће то учинити наше кости јачима. А витамин Ц, фолна киселина и магнезијум који су у њеном саставу веома су корисни за коштано ткиво. Има пуно влакана а мало калорија па је изузетно добра за дијете и помаже у мршављењу.

ЈАБУКА – Садржи значајну количину угљених хидрата, посебно глукозе и фруктозе, што нашем организму даје енергију и спречава умор. Јабука је и веома важан имуностимуланс јер садржи висок проценат витамина Ц и других антиоксиданата што значи и да је ефикасна у борби против вируса, бактерија, слободних радикала а због високог процента влакана стимулише добро варење.  Обилује витаминима Ц, Е и К, витаминима А и Б групе, цинком, магнезијумом, калцијумом, гвожђем, натријумом….

ШАРГАРЕПА – Прави је савезник доброг здравља а већина благотворних својстава шаргарепе потиче од њеног богатства бета каротеном и влакнима. Она је поврће са највећим извором бета каротена који је моћан антиоксиданс. Позитивно утиче на здравље наших очију зато што обилује витамином А а он је задужен и за здраву кожу.

ЧАРОБНИ НАПИТАК – Свето тројство, односно чудесна синергија ових намирница, доказано делује на наш имунитет и здравље у целини јер овај напитак обилује витаминима и минералима, подстиче излучивање токсина из организма и лечи хронични затвор, помаже здрављу желуца, срца и кардиоваскуларног система, јача крв, штити од можданог и срчаног удара, штити од вируса, делује противупално, храни мозак, одржава здравље бубрега, јетре, гуштераче, успорава процес старења, надокнађује губитак гвожђа, спречава умор…

 

Припремила Б. Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању