Освојили 11 медаља
СРПСКИ ПЛЕС ПОНОВО НА ВРХУ СВЕТА

Репрезентација Србије се вратила са Светског првенства у плесу – Ido world jazz, ballet, modern and contemporary championship, са чак 11 медаља (три златне, пет сребрних и три бронзане). Плесни клуб  Dance factory освојио је седам медаља (три златне, три сребрне и једну бронзану) а плесни клуб Рис четири медаље (две сребрне и две бронзане).

Џез плес (jazz dance) и савремена игра (modern and contemporary dance) су плесне дисциплине које обједињују спорт и уметност у наступима који су прави празник за очи публике, а светско првенство је ове године трајало од 26. новембра до 3. децембра у граду De Panne у Белгији, где се надметало скоро 4.000 такмичара из 33 земље са 5 континената.

Пре 10 година, 2013, Србија је први пут донела медаље са великих међународних такмичења. Од тада, сваке године се бар неколико пута запева наша химна на највишем постољу,  а ту традицију смо наставили и сада – овај импресивни победнички низ сведочи да је наша мала земља у самом врху европског и светског плеса.

Овога пута плесна репрезентација наше земље имала је чак 65 такмичара из два плесна клуба – Рис и Dance factory. Захваљујући таленту и преданом раду великог броја тренера, кореографа и плесача Србија је у самом врху света. Посебно нас радује чињеница да смо медаље, па и оне златне, освојили у категоријама и деце и јуниора, што сведочи о томе да плес у Србији поред високог нивоа на коме се тренутно налази има и врло светлу будућност.

Кореографи заслужни за успех наше репрезентације су Сташа Стојановић, Наташа Гвозденовић, Маша Анић, Милица Нешић, Јелена Булатовић, Нина Поповић, Магдалена Ивановић, Кристина Јелић из плесног клуба Dance factory и Леа Абинун, Тамара Поповић, Милош Исаиловић из плесног клуба Рис, а велики допринос имају и сви остали тренери и сарадници клубова који су предано радили са децом током припрема за ово такмичење. Њихове идеје и креативна решења увек донесу нешто ново на светску плесну сцену.

“Наши плесачи, кореографи и тренери су били сјајни на сцени и ван ње. Пуно нам је срце када на такмичење изађемо у бојама наше земље и када огрнути заставом чекамо проглашења победника. Боримо се да будемо још бољи и да своје клубове и земљу представимо у најбољем светлу. Хвала свима који нас подржавају у томе” рекла је Сташа Станковић, капитен српске репрезентације.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању