Ренесанса новосадског театра
СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

Након 18 премијера, преко четрдесет гостовања, више од шездесет хиљада посетилаца, спектакуларних извођења на отвореном, и почетка грађевинских радова на обнови здања – завршена је 161. сезона најстаријег националног театра, са великим очекивањима за наредну 162. сезону Српског народног позоришта. Она ће бити отворена свечано, 29. августа, на платоу испред Позоришта мултимедијалним програмом чију режију потписује Соња Петровић, а чији је циљ да покаже шта све планирају Драма, Балет и Оркестар овог театра.

Најпре оно што је обележило претходну сезону: млади Аљоша Ђидић који игра насловну ролу у представи „Мефисто”, глумица Марија Меденица чија представа „Неодустајање” не престаје да одушевљава публику, Драгиња Вогањац у новој представи „Кафка Машин”, али и сцена „Жртвовања” из оперског спектакла „Аида”, уз видео пројекције на којима ће Ана Карењина и Вронски, које тумаче прима балерина Ана Ђурић и првак балета Андреј Колчерију, извести плес фаталне љубави.

Слоган претходне сезоне „Позориште чине људи” послужио је да се присетимо историјата ове куће као и да боље упознамо запослене који чине позориште. Тог дана публика ће моћи да се упозна са новинама које је СНП увело у претходној сезони, са посебним освртом на појачање које је ансамбл добио у виду младих снага.

– Све што смо до сада предузели, од 19. јануара, били су конкретни и планирани кораци који воде ка издизању једног јасног приоритета, а то су представе и људи који их праве. Задатак нам је да људе којима је представа основни производ, поставимо на место које им припада. Да растеретимо администрацију, да уложимо у технику, да омогућимо простор у ком се безбедно и течно прави уметност – објашњава управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Драмску сезону је спектакуларно затворила премијера представе „Мефисто“ у режији Хариса Пашовића. Позориште и сукоб као тема биће окосница следеће сезоне, поготово кроз „Персијанце“, прву сачувану драму, и то драму која је израз саосећања према пораженом непријатељу, затим кроз представе „Подземље“, „Беснило“, и кроз пројекат „Човек и бог“.

– Ми сезону отварамо представом „Што на поду спаваш?”, по роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића. – каже Милован Филиповић, директор Драме. – Ово је велики изазов јер је реч о копродукцији три позоришта где су нам се придружиле куће из Сарајева и Загреба. Радићемо текстове Јована Ваве Христића, Велимира Лукића, Моме Капора, Николаја Гогоља, затим једну својеврсну реконструкцију наше чувене представе „Голубњача”. У обавези смо да се бавимо домаћом и страном класиком, и али и да пратимо савремене театарске токове, пре свега водећи рачуна о домаћем драмском писцу.

Приредио С. Јокановић