Да ли разумете тироиду?
ШТИТНА ЖЛЕЗДА

 

Добра комуникација и разумевање између лекара и пацијената је од велике важности и води ка бољем исходу лечења штитасте жлезде. Понекад лекари, ненамерно, говоре пацијентима сувише стручно и неразумљиво када описују проблеме са штитастом жлездом.

„Да ли разумете штитасту жлезду?“ назив је овогодишње светске кампање којом се обележава Међународна недеља штитасте жлезде у целом свету од  22. до 28. маја, а која је у Србији спроведена у организацији Српског тироидног друштва, уз подршку компаније Мерк и удружења пацијената „Крила у нама“ како би најширој јавности указали на потешкоће са којима се суочавају пацијенти и здравствени радници када је ова болест у питању, и да им помогне да боље разумеју једни друге.

“Процењује се да је преко 1,6 милијарди људи у свету у ризику од поремећаја штитасте жлезде, а да је њих око 120 милиона људи без дијагнозе, са симптомима као што су умор, гојазност и депресија. Симптоми поремећаја рада штитасте жлезде,  једног од најчешћих обољења у свету, често се јављују замаскирани, а да их нисмо ни свесни. Нелечени проблеми са штитатстом жлездом могу довести до озбиљних компликација као што су проблеми са срцем, менталним здрављем и неплодношћу.” – изјавила је на прес конференцији посвећеној обележавању Међународне недеље штитасте жлезде проф. др Јасмина Ћирић,  са Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије

Сваки десети грађанин Србије има неки проблем са радом штитатсте жлезде, а велики број њих има проблем који још увек није дијагностикован. Зато је важно подићи свест код људи на које симптоме да обрате пажњу и на време се јаве лекару.“ – рекао је проф. др Милош Жарковић, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије. Са доктором Жарковићем смо разговарали о неким дискретним проблемима које сви имамо и који су наизглед безазлени и уобичајени, а који указују на проблем са жлездом, као и о тироидним хормонима који су важни за рад сваке наше ћелије, о лечењу, терапијама и важности одласка код ендокринолога уколико посумњамо на поремећен рад штитне жлезде.

Почетни знаци који указују на то да нешто није у реду са нашом штитном жлездом су дискретни. Па се тако могу јавити проблеми са краткотрајним памћењем, коју су наизглед банални (не знате где сте оставили кључеве) проблем концентрације, или сте напросто нерасположени. То су све уобичајени проблеми који се неретко јављају код сваког од нас. Када треба посумњати на хипотирозу и обратити се лекару?

– Ово јесу благи симптоми  хипотиреозе и уколико су они стално присутни и уколико се они не мењају, односно не побољшавају треба проверити тироидне хормоне. Наравно, ако постоје знаци изражене хипотиреозе као што су поднадулост, ментална успореност, промукли и спор говор, опстипација и успорен рад срца, тада треба преконтролисати хормоне штитасте жлезде.

Пише: Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању