Бомба бомбу стиже
СВЕТ: ПРИРОДА УЗВРАЋА УДАРАЦ

Снажан земљотрес потресао је западну обалу Мексика истог дана када је ова земља обележила годишњице два разорна земљотреса у којима су погинуле хиљаде људи. Потрес јачине 7,6 степени Рихтерове скале погодио је приобалне државе Мичоакан и Колима 19. септембра нешто после 13 сати по локалном времену. Епицентар се налазио на дубини од 15 километара у близини града Ла Пласита де Морелос. За сада се зна да је погинула једна особа.

У Мексико Ситију је издат налог за обавезну евакуацију, али је градоначелница Клаудија Шејнбаум умирила грађане изјавом да до ње нису стигли извештаји о материјалној штети. Земља се затресла само сат времена након што су у граду одржане ванредне вежбе за случај катастрофе.

Земљотрес је уздрмао Мексико само неколико сати након што је председник државе Лопез Обрадор учествовао у церемонији одавања почасти жртвама претходна два земљотреса. Потрес магнитуде 8,0 погодио је 1985. Мексико Сити. Хиљаде људи је изгубило живот, стотине зграда се срушило, а процењује се да је штета износила од три до четири милијарде долара. Слична судбина је 2017. задесила град Пуебла у централном делу Мексика. Више од четрдесет зграда је земљотрес јачине 7,1 Рихтера претворено у шут, а следеће јутро није дочекало најмање 370 становника Пуебла. Дан страдања оба града, баш као и последњег земљотреса је исти: 19. септембар. Зато, многи Мексиканци врте главом и кажу да „има нешто око тог деветнаестог“.

Снимци таласа који запљускују Кјушу, најјужније од четири главна јапанска острва, делују заиста апокалиптично. Њих је изазвао један од најгорих тајфуна с којим се Земља излазећег сунца икада суочила. Супер тјафун Нанмадол  је донео ударе ветра од 234 километра на сат, кишу која је  24 сата бесомучно  падала у појединим деловима острва. Река Кјушу је изашла из корита. Десетине хиљада људи је ноћ провело у склоништима за хитне случајеве, 350.000 домова је остало без струје, стали су возови, трајекти, стотине летова отказано, продавнице и многа предузећа затворена. Најмање десеторо људи је погинуло, на десетине је повређено, а власти су, без обзира што је Нанмадол кренуо ка истоку, где му је, пре него што ће изаћи на море, следећа станица била острво Хоншу, издале упозорење петог степена, највише на јапанској скали упозорења од катастрофа и наредиле евакуацију девет милиона људи. Нанмадол је у јапанској престоници Токију, која се налази на острву Хоншу, изазвао обилне падавине и последично поплаве због којих су и неки делови метроа затворени за саобраћај.

Премијер Фумио Кишида је одложио путовање за Њујорк и говор у Генералној скупштини Уједињених нација за два дана.

Нанмадол је амерички Заједнички центар за упозоравање на тајфуне категорисао као супер тајфун, термин којим се означавају олује са непрекидном брзином ветра од 240 и више километара.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању