Источни економски форум
СВЕТ: ВЛАДИВОСТОК

Источни економски форум (ИЕФ) је један од највећих пословних скупова у Русији, поред мајског у Санкт Петербургу. Обухвата низ кључних говора, презентација, сесија и разговора, који окупљају руске званичнике, челнике домаћих и страних компанија и стручњаке из бројних земаља. Већина сесија је усредсређена на економске изгледе источних региона Русије и могућности сарадње са страним компанијама, углавном из азијско-пацифичког региона, како би био откључан огроман привредни потенцијал региона.

Ове године форум је трајао четири дана уместо три и био је посвећен разним темама, од трговине, технологије и образовања до развоја Арктика. Разматрана је и потпуно нова агенда: стварање мултиполарног света и његов утицај на глобалну пословну сарадњу између земаља.

Ове године је ИЕФ привукао више од 5.000 посетилаца из 68 држава света, а из Кине је послата највећа делегација од 114 чланова. Уз председника Путина на форуму су учествовали и председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Ли Ђианшу, премијери Јерменије и Монголије, те челник привремене Владе Мјанмара генерал Мин Аунг Хлаинг. Видео поруке су послали премијери Индије, Нарендра Моди, као и његове колеге из Малезије и Вијетнама.

На форуму је, према саопштењу прес-службе потпредседника Владе Русије Јурија Трутњева потписано више од 290 споразума у укупном износу од рекордних 3,27 билиона рубаља (54 милијарде долара). Уопште, до сада је привреда макрорегије Далеки исток примила око 2,7 билиона рубаља (44,2 милијарде долара) инвестиција. Створено је више од 100.000 радних места, наводи прес-служба.

Било је пуно речи о изазовима пред руском привредом која се како је казао Јуриј Ушаков, саветник за међународна питања председника Путина “суочава са економском, финансијском и технолошком агресијом западних земаља“. Путин је, пак оценио да је руска економија очигледно преживела најгоре санкције које су јој наметнуле западне земље, а којима су се те казнене мере вратиле као бумеранг. Навео је да је Русија стабилизовала своје девизно тржиште и динамику домаће привреде. Санкција јесу имале очигледне последице, али је повлачење западних брендова из Русије апсорбовано.

Путин је изјавио да од јануара до јула 2022. капацитет руских лука није опао, а у неким регионима је порастао обим промета што се посебно односи на Далеки Исток и Владивосток. Трговина са Кином и чланицама Удружења земљама Југоисточне Азије (АСЕАН) расте.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању