ТАЛЕНТИ СА СЕВЕРА БАЧКЕ
Тако младе, а већ успешне

Обе живе у Суботици, на северу Бачке. Невена Матлак је једна од њих, и већ сада се може рећи да живи свој сан. Пре неколико година, када је требало да се определи чиме жели у животу да се бави, знала је – или ће кренути путем медицине, или ће изабрати  кулинарство. Одлука је убрзо била ту, јер је љубав према припремању хране превагнула, те се Невена определила за рад у кухињи. Након завршеног школовања на угоститељском смеру, за кувара, убрзо је нашла први посао.

Иако млади након завршеног образовања често очекују најбоља радна места, Невена је  имала то искуство да у кухињи крене од оног не баш најпопуларнијег посла– од прања посуђа. Иако је висока само 150 центиметара, ни у једном моменту није губила жељу да напредује. Кренувши од, како каже, нула искуства, знала је да и ношење тешких шерпи, које умеју да буду и њене висине, и чишћење поврћа, морају да допринесу искуству, и да је то прави пут којим је кренула како би једног дана стигла до позиције на којој је сада. Суботица зна да у једном од суботичких угоститељских објеката ради млада шефица кухиње, која има само 23 године.

Невена наглашава да рад у кухињи само у филмовима уме да буде бајковит. Истиче да све, од квалитетне припреме меса, па до сервирања на тањиру, мора да буде перфектно, као и да је потребно да то увек ради онај који посао у угоститељству искрено воли. У свом послу као посебну вештину, која мора да се усавршава годинама, издваја брзо и спретно сечење, где је највећи савезник вештим рукама једног кувара његов професионални кулинарски нож.  Пет година труда и рада је Невену довео на врло озбиљну позицију, али каже да према својим подређенима није строга. Тражи да се послу посвете најбоље могуће, али им даје и подршку у сваком тренутку. Слушају је, али и она слуша њих.

Највеће задовољство у кухињи налази када припрема компликованија јела. Каже, то јој је највећи изазов. Ипак, нема омиљено јело. За њу је свако јело вредно труда и пажње. Слободно време проводи тако што и код куће ради на томе да, испробавајући нове рецепте, усавршава своје кулинарске способности. Труди се да издвоји време и за пливање, путовања и дружење, што јој помаже у томе да у сваки радни дан уплови пуна енергије. А радни дан једног кувара уме да буде више него динамичан. На питање да ли постоји нека анегдота са посла, Невена са осмехом одговара да никада неће заборавити када је једном, баш у време када је ресторан у ком ради био препун гостију, успела у журби да се оклизне и проспе по себи лосос салату. Али, све је то део посла који неизмерно воли.

 

Пише Дарија Сворцан

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању