Љубав одређује датуме сусрета
ТОНИ ЦЕТИНСКИ

Тони Цетински један је од највољенијих хрватских и најпопуларнијих музичара екс-ЈУ простора. Од малих ногу пева, али се као дете бавио и спортом. Са 15 година почео је да свира на гитаријадама и у локалним бендовима клавир и бубњеве. Школовао се у Средњој туристичкој школи, али је читавог живота желео да се бави музиком, па је ишао и у музичку школу. Године 1990. снима први албум након којег ређа хитове, а 1994. осваја „Дору“ и са песмом „Нек ти буде љубав сва“ представља Хрватску на Евровизији у Даблину.

Песма „23. просинац“ из 1995. доноси му велики успех и награде. Тони је наредних година и деценија снимио нумере које су постале невероватни хитови, међу којима се истичу „Ако то се зове љубав“, „Опет си побиједила“, „Од милијун жена“, „Кад жена заволи“, „Благо оном тко те има“, „Због ње“, „Зар мало то је“…

На свој 55. рођендан одржаће концерт у Загребачкој арени и обележити уједно 35 година музике каријере. Његова публика концерту је дала име „Војник под звијездама“. Поводом свих ових јубилеја разговарали смо са Тонијем за „Илустровану Политику“.

Да ли је игра „на срце“ опција која нема замену ни у музици ни у животу?

– Срце је љубав, а љубав је истина и ту нема алтернативе. Најћешће заболи и зна дуго болети, али ипак вреди живети тако, верујте.

Да ли је магија између вас и људи који вас воле неки тајни осећај „познавања одраније“ или…?

– Можда је тајна у томе што ми који се осећамо тако повезани, сматрамо да је свако живо биће на овоме свету једнако важно и да је свако за нешто предодређен и вредан часног живота. Свако је дат од Бога и једнак пред Богом. То је много више од магије и стварно се осећам добро што сам окружен људима које у срцу осећам као што и они осећају мене. Богу хвала, и у добру и у злу.

 

Недавно вам је отказан концерт у Сарајеву који је био заказан поводом четрдесетогодишњице од одржавања Зимских олимпијских игара 1984. године у овом граду. Практично, без објашњења од стране званичника града Сарајева… Следи велики концерт у Арени Загреб, 31. маја који обележава ваш и животи и музички јубилеј…

– Ми људи планирамо, а драги Бог се само смешка. Имамо план обележити јубилеј и у другим аренама и сличним просторима. Што се тиче Сарајева и других градова у БиХ, предлажем да се за почетак видимо у Загребачкој арени, а онда где нас пут нанесе. Јако волим своју публику и имам осећај да ћемо се 31. 5. добро забавити, уједно и прославити мој рођендан, што ме посебно радује, и то на начин како само ми знамо.

 

Милица Велимировић Пауновић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању