У сенци очевих идеја
УБИСТВО ДАРЈЕ ДУГИН

Са оцем Александром Дарја је учествовала на Фестивалу традиције на имању Закарев, у близини Москве, на којем је некад боравио руски песник Александар  Пушкин. У повратку у руску престоницу, у последњем часу, отац је одлучио да крене другим аутомобилом, а ћерка је села у његову „тојоту ленд крузер“.

Био је  20. август, око 21 сат увече када је Дарија стигла надомак села Болшје Вјаземи, у округу Одинцово у Московској области, тридесетак километара надомак Москве, када је испод њеног седишта одјекнула експлозија.

У истом трену возило се запалило, брзина је била велика, Дарја је изгубила контролу над теренцем који је одлетео на другу страну аутопута, пламен ју је потпуно прогутао… Погинула је на лицу места. У децембру би напунила тридесет година.

Вест о погибији ове девојке била је „брејкинг њуз“ не само у Руској Федерацији. Не због тога што је она била селебрити или политичка звезда у успону у својој земљи, мада није била ни непозната, већ због тога што је ћерка Александра Дугина (60) социолога, филозофа, књижевника познатог у Русији, а и шире, по својим радикалним, националистичким, антилибералним и антиглобалистичким ставовима и теоријама. Запарво, многи сматрају да је Дугин био права мета, могуће и Дарја са њим, али да је мало вероватно да је неко желео да убије само и баш њу.

Александар Дугин већ дуго заговара уједињење становништва које говори руски језик у нову руску империју. Толико се и расправља о његовом утицају на руског председника Владимира Путина. Има оних који тврде да је он главни Путинов саветник, али и других који сматрају да је  његов утицај на првог човека Кремља минималан.

Објавио је десетине књига, од „Темеља геополитике“ до „Четврте политичке теорије“, у којима је представио идеологију коју назива „евроазијанизам“. У западним медијима га често ословљавају „Путинов Распућин“, „Путинов мозак“, „Путинов шаптач“ или „духовни водич“ рата с Украјином. У интервјуу за емисију „60 minutes“ на америчкој Си-Би-Ес телевизији пре неколико година рекао је да се много тога што он увек говори подудара са оним што Путин ради.  Када је реч о Дугиновој евроазијској визији, по његовим речима она је много већа од онога што Путин чини.

– Он нас је помало и разочарао, јер му треба превише времена. За седамнаест година могао је да измени свет – казао је Дугин 2017. По његовом мишљењу, које је изнео у књизи „Путин против Путина“ из 2014. имамо „лунарног“ Путина, који је прагматичан и опрезан , али и „соларног“, посвећеног обнови евроазијског царства и обрачуну са Западом. У марту ове године је задовољно закључио да „нема сумње да је „соларни Путин победио“ и да је „Русија прешла Рубикон“, што њега лично „веома весели“.

 

Пише Милица Стаматовић