Егзотична храна мами туристе
УКУСИ ИНДОНЕЗИЈЕ У БЕОГРАДУ

 

Амбасадор Индонезије, Њ.Е. M. Chandra Widya Yudha је у свом поздравном говору рекао да се храна може користити као стратешко средство за јачање туристичке индустрије једне земље и да је Влада Индонезије пружила велику подршку развоју кулинарског туризма, као посебног туристичког сектора који се интензивно промовише на међународном тржшту. Храна је од великог значаја за све туристе који путују широм света, а многи од њих долазе у Индонезију посебно да би пробали њене јединствене укусе.

„Индонежански кулинарски туризам се не односи само на богате варијанте традиционалне хране коју Индонезија има, већ, и што је још важније, на социо-кутурне вредности које стоје иза саме хране“ рекао је амбасадор и објаснио да већина одабраних индонежанских јела, која су представљена, потичу са Јаве или Суматре, који се налазе у западном делу Индонезије.

„Западни део Индонезије такође има своје живописне плаже, иако не тако популарне као Бали или Ломбок. Међутим, у овом делу Индонезије постоје и друге туристичке атракције које нуде другачију атмосферу. Језеро Тоба на северној Суматри је највеће језеро у југоисточној Азији и једно од најдубљих језера на свету. Ово огромно кратерско језеро састоји се од огромног острва у његовом центру. Храна на Суматри је углавном зачињена уз употребу кокосовог млека и зачинског биља“, рекао је амбасадор и додао да је као туристичка дестинација, Индонезија позната по својој култури и природи. „За сада, Бали остаје најпопуларнији за међународне путнике, укључујући и оне из Србије, а поред својих божанствених плажа, светих храмова и љубазних људи, Бали такође има сопствену разноврсну кухињу. Људи који воле богату и зачињену храну обично воле јела карактеристична за ово острво.“
Индонезија је сада поново отворена за међународне путнике који би желели да посете земљу у туристичке и рекреативне сврхе. „Потпуно вакцинисани путници више нису у обавези да по доласку покажу негативан ПЦР тест и више не подлежу карантину“, објаснио је амбасадор.
Индонезија је једна од намногољуднијих земаља света, са преко 260 милиона становника која се налази у екваторијалном појасу и захвата највећи део Малајског архипелага. Простире се на чак 18000 острва, од којих су најпознатији Јава, Суматра и Бали. Клима која је током целе године пријатна, са просечним вредностима од 30 до 32 степена и најнижим око 22 до 25 степени, али је, због велике влаге, туристима најинтересантнија од јуна до септембра. Становништво већински чине индонежански народи 80 одсто, Малајци 3,7 одсто Кинези око 1,2 одсто, и остали… Индонезија чини спону између Азије и Аустралије, са осам локалитета која се налазе на Унесковој листи Светске баштине и богатом историјом коју су вековима стварали Индонежани, Холанђани, Индијци, Јапанци, Малежани…

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању