Прозор за фрајле
УЛОГА КИБИЦ ФЕНСТЕРА У ПРОШЛОСТИ

Гледајући све те старинске куће, лако се запажа да су мајстори столари (у оно време називали су се тишлерима) на различите начине израђивали “кућне очи” односно пенџере или прозоре. Скоро на свакој стајао је и по један испупчени пенџер, као да је отечен или се истурио важан, због девојачких глава или цвећа што ће у њему да стоји. Е тај је посебан – кибиц фенстер га и данас по Војводини зову. “Кибиц фенстер” или “кибиц пенџер” или “кибиц прозор”, а слободнији превод на српски језик би био „прозор за осматрање“. Неки у шали кажу да су кибиц фенстери били први „телевизори“, не само због свог кутијастог изгледа, него зато што су били прозори у свет.

Некада су крај кибиц пенџера стајале млађе удаваче, младе разведене жене, старије девојке, па и уседелице. Дешавало се да су кроз њега девојке биле виђене по први пут од својих изабраника, што значи да је кибиц фенстер био и “прозор љубави”.

У доба када девојке без пратње и у посебним приликама нису смеле излазити на улицу ово је био начин да се много тога види, а да се не буде виђен. Мада су ономад, све жене у кући узурпирале право да стану уз овај пенџер. Младе жене када позавршавају кућевне послове стајале су ту да предахну, дотеране тек мало у лицу неким благим пудером и дневном кремом. Па и баке, мајке, тетке су ту понекад стајале, јер лакше се стари кад се другује са шором и сокаком, пошто су туда пролазили сватови, литије и погреби, а такође и комшије које се јаве и поздраве, или комшинице које само дођу до кибиц прозора па траже понешто на зајам што може да се кроз њега пружи. А ко их није видео док је ишао шором, лако се могло десити и да удари главом у њих.

Прозор је обавезно морао да има и фиранге односно завесе, посебно шивене да би се по потреби онај ко кибицује могао заклонити и дискретно пропратити оно што га занима. Нарочито је био погодан зими – затворен и са предњим и са бочним стаклима, омогућавао је да се кроз њега гледа, а да се особа на њему не смрзава и не расхлађује просторију. И разне мушкатле и собно цвеће, лепе фиранге (завесе), лењи мачак који се у прозору протеже… имали су своју улогу на овим пенџерима.

 

Текст и фотографије Тамара Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању