Деца најосетљивија на врућине
ВРЕЛО ЛЕТО

То је двоструко више од глобалног просека где је свако четврто дете изложено високој учесталости топлотних таласа.

У извештају под називом Победите врућину: заштита деце од топлотних таласа у Европи и Централној Азији коју је Уницеф објавио напомиње се да су деца посебно осетљива на утицаје топлотних таласа, што их ставља у ризик од тешких болести, укључујући топлотни удар.

Одојчад и мала деца су у највећем ризику јер њихова унутрашња температура расте знатно више и брже него код одраслих. Топлотни таласи такође утичу на способност деце да се концентришу и уче, чиме се њихово образовање доводи у ризик, наводи се у извештају.

Уницеф у Србији је у сарадњи са Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ приредио „Родитељски водич за јако топло лето“ са упутствима за родитеље како да заштите децу у условима високих спољних температура. Водич је доступан на вебсајту https://www.unicef.org/serbia/roditeljski-vodic-kroz-jako-toplo-leto.

„Земље широм Европе и Централне Азије осећају топлоту климатске кризе, а здравље и благостање деце су под највећим ударом“, рекла је Ређина Де Доминићис, директорка Регионалне канцеларије Уницефа за Европу и Централну Азију.

„Половина деце широм региона је изложена високој учесталости топлотних таласа. Мноштво негативних импликација на садашње и будуће здравље тако великог удела деце у региону мора бити катализатор за владе да хитно инвестирају у мере ублажавања и прилагођавања топлотним таласима“, поручила је Де Доминићис.

Према најдрастичнијем сценарију пораста глобалне температуре од 1,7 степени Целзијуса, сва деца у Европи и Централној Азији биће изложена високој учесталости топлотних таласа до 2050. године, 81 проценат би могао бити изложен високом трајању топлотних таласа, а 28 процената високом интензитету топлотних таласа.

И Србија се већ суочава са озбиљним утицајем климатских промена. Процене показују да се загрева више и брже од светског просека. С обзиром на резултате климатских модела и пројекција за Србију, у наредним деценијама очекују се рекордно високе температуре, што значи да постоје периоди температура изнад оних опасних по здравље свих људи, а деце посебно (42°Ц при вредности релативне влажности од 50 одсто).

Наука показује да су повишене температуре резултат климатских промена. Уницеф апелује на владе широм Европе и Централне Азије да смање емисије ЦО2 како би ограничиле глобално загревање на 1,5 степени Целзијуса и да удвоструче средства за прилагођавање на климатске промене до 2025.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању