ЕКО-ОПШТИНЕ
Заједно за бољи свет

Тим Основне школе ,,Велизар Станковић Корчагин“, из Великог Шиљеговца, освојио је прво место по одлуци жирија на такмичењу ученичких пројеката из области екологије. Награђеним ђацима су у Природњачком музеју у Београду плакету доделили Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине и Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Вујовић је навела да је такмичење део пилот-пројекта „Улога ученика у заштити животне средине“, који су заједно реализовали Министарство заштите животне средине и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

–  Одлучили смо да заједно спроведемо едукацију најмлађих, како би једног дана израсли у одговорне грађане и одговорно се односили према животној средини. Тимови из наша два министарства су вредно радили, како би одабрали садржај за ученике у складу са њиховим узрастом. Школа која је освојила прво место данас је у посети Природњачком музеју, а обилазиће и Ботаничку башту. И са другим основним школама које су освојиле највише бодова, другопласираном ,,Бранко Радичевић“,из Неготина, и трећепласираном ,,Братство“, из Новог Пазара, планираћемо активности и организовати сусрете – рекла је Вујовић.

Пројекат је спроведен у 29 основних школа и исто толико локалних самоуправа широм Србије.

– Професори и директори школа у којима смо спроводили пројекат су се максимално потудили, а и ђаци су добро прихватили теме.У претходном периоду, обилазила сам неке од школа и право је задовољство видети како наши најмлађи виде животну средину и како желе да се према њој односе. Задовољна сам резултатима пројекта, јер је нама то искуство мерило за израду кровног документа за све основне школе у Србији. Имплементацијом документа у све основне школе, уједно подижемо ниво свести и знања ученика о заштити животне средине, и дајемо допринос за здравију и чистију будућност – рекла је Вујовић.