Зашто су ђачке екскурзије тако скупе

Излети, екскурзије и рекреативна настава део су најлепших прича из ученичких клупа. Међутим, оно што је за децу извор радости и усхићења, за родитеље може да постане велика мука: како намаћи новце за ова, све скупља путовања. Због чега је то тако и ко се ту све „уграђује“?

Основне школе су већ на својим сајтовима поставиле планове и програме излета, екскурзија и наставе у природи за текућу школску годину, као што су и у обавези да ураде. Већина је и одабрала најбољу понуду, односно агенцију преко које ће се ове активности реализовати. Завирили смо мало у ове аранжмане и искрено речено изненадили се да за седмодневни рекреативни боравак у Орашцу треба издвојити 22.000 динара, а на Гочу чак – 24.000. Проста рачуница нам говори да дневни боравак детета у овим местима, која руку на срце, нису баш „топ“ туристичке дестинације, стаје више од три хиљаде динара. Још шокантније, међутим, звучи понуда за тродневни боравак на Тари (вероватно у дечијем одмаралишту на Митровцу) за који родитељ треба да плати дванаест хиљада динара! А, ако ђаци из градића на југу Србије крену у Суботицу, где ће преспавати само једну ноћ, то ће их коштати чак девет хиљада динара. И недавна посета Зоолошком врту ученика основне школе из Малог Мокрог Луга коштала је чак хиљаду динара, иако је трајала само пар сати и укључила превоз (удаљеност је девет километара, а могао се користити и градски аутобус) и карту од 250 динара, што је цена за групну организовану посету.

Трошкови који подижу цене

Зашто су цене ових активности тако високе, ко се све ту „уградио“ (како многи револтирани родитељи комен-таришу) и како се уопште организују екскурзије, питали смо најупућеније – директора једне основне школе.

–Најпре се прави план путовања зa читаву школску годину унапред. Предлог плана, што углавном обухвата избор дестинације и датуме кад ће се екскурзија одржати, припре-мају разредна већа. Савет родитеља, потом, одобрава овај предлог, или даје своје сугестије. Некада се Савет родитеља не сложи са предлогом, као што је код нас било прошле године, па су ученици петог разреда уместо у Крагујевац, у посету споменику „Пето три“ у Шумарицама, ишли у Бранковину.

Наставак прочитајте у броју 3118.