Znate li šta sve može vaš štampač?

Nezaobilazni deo opreme svake kancelarije, ali i naših domova – štampač (printer), je uređaj bez kog više ne možemo funkcionisati u svakodnevnom životu. Vreme kada smo morali da idemo u fotokopirnicu za svaki dokument ili školski materijal, daleko je za nama. Ipak, čini se da o njegovoj upotrebi još uvek ne znamo dovoljno, ne zato jer je komplikovana, već zbog toga što nas nikada nije zainteresovalo ništa dalje od formata A4. 

U nastavku čitajte o njegovim ostalim mogućnostima, možda se iznenadite!

 

Šta sve možemo štampati na printeru – i kako to funkcioniše?

 

Posebni formati

Standardni zahtev za printer je stranica u A4 formatu, ali vaš uređaj garantovano može više od toga. U mnogim štampačima (inkjet ili laserski) uvlačenje papira se može štelovati, tako da se mogu obraditi i manji formati kao što su: A5, A6 ili čak razglednice. Međutim, ne prepoznaje svaki uređaj automatski umetnutu veličinu papira, pa da biste bili sigurni, trebalo bi da je podesite u meniju štampača.

Standardne postavke u Wordu su prilagođene A4 formatu, jer se većina korespodencije kreira u ovom formatu, ali postoji i niz dokumenata za koje je A5, koji je upola manji, pogodniji, na primer za flajere ili brošure. Word nudi jednostavno rešenje za promenu na A5 format, brzo i lako. Neki printeri imaju izuzetno veliki ulagač papira koji takođe uzima i stranice A3 formata, i dodaje mastilo ili toner.

Koverte

Ako se mora poslati vrlo važno pismo, ne žele svi da vide svoj rukopis na koverti, posebno ukoliko nije naročito reprezentativan. Takođe kada šaljete na mnoge adrese, serijski, hemijska olovka ne dolazi u obzir. Mnogi štampači imaju specijalne fidere za standardne koverte, C6 i DIN Lang, ili im se mogu prilagoditi. Pomoću programa za obradu teksta adresa se može podesiti na ispravan položaj.

Štampa na drvetu (uputstvo)

Da, i ovo je moguće! Prelepo pisanje ili grafika na drvetu krase različite kutije za vino ili nakit, personalizovane ramove ili stolove. Mogućnosti su velike ukoliko ste kreativni, imate malo entuzijazma i naravno – štampač! Na drvetu možete odštampati gotovo bilo koji oblik, uzorak ili tekst. Imajte na umu da će rezultat biti kao odraz u ogledalu. Nije potreban papir za transfer, niti neka posebna oprema. Važno je znati da samo drvo ne možemo ubaciti u printer, iz logičnih razloga. Ovde drugačije pristupamo procesu – prvo izaberemo motiv koji želimo da prenesemo na drvo, zatim ga odštampamo na običnom papiru. Kada izvadite listove iz štampača primetićete da je papir vruć. To je zato što laserski štampač topi prah tonera u njemu kako bi ga vezao za papir. Sada svoj komad drveta stavite na radnu površinu, zatim postavite odštampani uzorak na drvo, štampanom stranom na dole, onda uzmite peglu, uključenu na najjače, bez funkcije pare. Kada bude zagrejana, peglajte preko papira koji je postavljen na drvetu, uobičajenim pokretima, bez straha. Vodite računa da se papir ne pomera, i posle nekog vremena pažljivo proverite da li se već motiv preslikao. Ako nije dovoljno, samo nastavite sa peglanjem, dok rezultat ne bude zadovoljavajući i motiv potpuno preslikan na drvo.

Ovo isto možete raditi i na tkanini, a takav transfer boje može izdržati i više pranja u veš-mašini, na programu ispod 60 stepeni. Zabavite se pokušajima!

 

Pored opisanih primena, na vašem štampaču možete uz adapter, štampati i etikete na DVD-diskovima, što je dosta urednije i preglednije od onih ručno pisanih. Tu su zatim i različite vrste nalepnica, od adresnih, za koverte i pakete, pa do etiketa za tegle. Na Internetu možete pronaći razne male programe za kreiranje nalepnica, koji vam mogu biti od pomoći. Tu su, naravno i fotografije, koje se štampaju na specijalnom papiru i samo mastilom (inkjet), mada za njih postoje i posebni foto-štampači, za profesionalnu upotrebu.

Nadamo se da ćete, otkrivši neke od manje upotrebljavanih funkcija štampača, možda dobiti motivaciju za novi posao ili hobi. Ovde su ulaganja minimalna, dok na Internetu možete pronaći mnoštvo korisnih ideja i tutorijala.